Terug

FINANCIEEL INZICHT IN 4 HANDEN OP 1 BUIK

In Vier handen op één buik gaat Tatum (aanstaande) moeder Sanne helpen met financieel inzicht creëren.

Vier Handen Op Één Buik – Sanne en Tatum Dagelet

8 dec 2020

Kijkers 'Vier Handen Op Eén Buik' vallen van ene in andere verbazing

In Vier Handen Op Eén Buik laten jonge aanstaande moeders zien hoe zij zich voorbereiden op de komst van hun kindje. Ze worden stevig aangemoedigd door een bekende moeder, die hen bijstaat tijdens hun zwangerschap, de bevalling en daarna.

Sanne (18) vermoedt dat ze in het zwembad in verwachting raakte van haar tweede kindje. Ondanks dat zwanger zijn niet nieuw voor haar is, is er genoeg werk aan de winkel. Sanne wil namelijk dolgraag dat ook haar eerste kindje straks weer bij haar kan komen wonen. Daarvoor zal ze eerst haar financiën op orde moeten krijgen. Het kleine beetje geld dat ze heeft, besteedt ze het liefst aan Chinese webwinkels. Weet bekende moeder Tatum Dagelet het gat in Sannes hand te dichten en haar voor te bereiden op het leven als moeder van twee?

Sanne heeft een grote hobby, en dat is shoppen bij Chinese webwinkels. Maar ze heeft het allesbehalve financieel breed. “Ik heb laatst 100 euro gekregen voor de zorgverzekering, maar daar heb ik nieuwe kleren voor gekocht”, vertelt ze. Ook haar kindgebonden budget gaat naar het shoppen.

Wat vind je van de keuzes die Sanne maakt?

Koop jij graag online? Waarom?

Jongeren en schulden

Naarmate jongeren ouder worden, komen ze net als Sanne vaker geld tekort. 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder heeft momenteel een schuld. Eén op de vier heeft betalingsachterstanden.

Gaan jongeren op zichzelf wonen, dan neemt de schuldensituatie toe. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van financiële problemen bij jongeren?

Ontstaan schulden

Net als bij Sanne zijn iemands houding en financiële vaardigheden van grote invloed op het ontstaan van financiële problemen. Gebrekkig financieel beheer, financiële onwetendheid en geen behoefte hebben om te sparen en vooruit te plannen, vergroten de kans op financiële problemen.

Een impulsieve, verleidinggevoelige en statusgevoelige houding vergroot de kans dat iemand moeilijk met geld om kan gaan, niet kan rondkomen en schulden heeft. De invloed van reclame en het willen meedoen met rages en trends spelen hierin een rol.

Ben jij een impulsieve koper?

Ben jij een verleidingsgevoelige koper?

Ben jij statusgevoelig?

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van schulden
  1. gebeurtenissen of veranderingen in de levensfase zoals op zichzelf gaan wonen
  2. de psychosociale situatie: o.a. verslavingen, gebrek aan weerbaarheid en compensatiegedrag
  3. verstandelijke beperkingen: vaardigheden en capaciteiten
  4. financiële opvoeding
  5. de mogelijkheden om schulden te maken
  6. budgettaire redenen: inkomensterugval of uitgavenstijging, vaak gecombineerd met minder controle op de financiële situatie.
Gevolgen

Schulden leveren stress op. Uit ervaringen van mbo-docenten blijkt dat studenten met schulden vaker afwezig zijn, moe zijn door veel werken, weinig aandacht aan school besteden, hun studiekosten moeilijk kunnen betalen of zelfs stoppen met school.

Daarnaast belemmeren schulden jongeren een toekomst op te bouwen. Je bent meer bezig met het aflossen dan met de toekomst. Salaris wordt direct gebruikt voor het aflossen van schulden. Het is voor deze jongeren moeilijker om op zichzelf te gaan wonen gezien de beperkte financiële middelen die overblijven.

Het is belangrijk om financiële problemen bespreekbaar te maken. Bekijk met iemand welke oplossingen er zijn, passend bij de situatie en jouw persoonlijkheid. Hoe eerder jij er bij bent, hoe meer problemen worden voorkomen.

Wat kun je doen én hoe kun je inzetten op preventie om financiële problemen te voorkomen?

Meer weten en lezen over jongeren en geldzaken?