Terug

NOOIT WEER

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we gelukkig weer in vrijheid leven en weten dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ieder jaar wordt de Holocaust herdacht. Het is de bedoeling dat we het daardoor nooit vergeten en dat er nooit meer zoiets verschrikkelijks gebeurt.

Afbeeldingsresultaat voor 75 jaar bevrijding

Tijdens de Holocaust kwamen vooral veel Joden om het leven, maar ook honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten en Jehova’s Getuigen werden omgebracht door de nazi’s. Van de 140.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben 102.000 de oorlog niet overleefd.

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

In het volgende filmpje wordt pijnlijk duidelijk hoe in de oorlog een grote groep mensen verdween ‘gewoon’ om wie ze waren, nl Joods, zigeuners..

Auschwitz werd 75 jaar geleden bevrijd. Femma Fleijsman zat in de ziekenbarak waar Josef Mengele gruwelijke experimenten deed. Ze sprak er nooit over, maar de laatste jaren doet ze dat wel. ‘Hoe moeilijk dat ook is.’

BEELD MARLEEN KUIPERS

Wat vind jij ervan dat mensen gehaat worden om wie ze zijn, waar ze geboren zijn, wat ze geloven of hoe ze leven?

Is dit alleen iets wat toen gebeurd is?

Wat vind je van het filmpje?

Femma vertelt over haar oom Theo; hij laat haar moeder bij hem onderduiken, maar legt wel een NSB krantje in zijn huis om de Duitsers zo te laten denken dat hij geen onderduikers in huis heeft. Is dat ‘moed hebben’?

Zou jij de moed hebben om een ander in nood te helpen?

Wat is vrijheid?


Hoe voelt onvrijheid?


Op welk moment moet je stoppen met volgen?


Wanneer durf jij ‘nee’ te zeggen?