Terug

ONTMOET MENSEN DIE JE NIET KENT: GA LEZEN!

“Als je een keer op pad wil met een drugsdealer, dan moet je dat niet in het echt doen – je kunt ’t ervaren door erover te lezen. “

Hoeveel boeken heb je in je hele leven gelezen? Denk even goed na. Als dat er niet zoveel zijn, en je bent jonger dan twintig, dan ben je absoluut niet de enige. Het is wel een aanrader om het wel te doen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

”Lezen is zo’n mooie kunstvorm, net zoals een schilderij”, vindt Tim Hofman. “Daarnaast is het goed voor je hoofd. Literatuur leert je op een bepaalde manier denken. Als je een keer op pad wil met een drugsdealer, dan moet je dat niet in het echt doen – je kunt ’t ervaren door erover te lezen. Misschien denk je dat je homoseksueel of lesbisch bent, en vind je het moeilijk om daar met vrienden of familie over te praten. In boeken kun je je identificeren met personages, waardoor je je inbeeldt hoe het is om iemand te zijn en hoe je je daarbij voelt.” 

“Van boeken word je een beter mens, een empathischer mens”, vindt schrijver Mano Bouzamour (27) . “Je begrijpt jezelf beter, je begrijpt anderen beter en daardoor de wereld.” Je zet tegenwoordig misschien sneller een filmpje op dan dat je aan een boek begint, maar in een boek leer je een personage veel gedetailleerder kennen. Je komt in aanraking met mensen die je misschien in het ‘echte’ leven niet zo snel zou ontmoeten.”

Dus, steek je neus een keer in een boek. Beleef dat spannende verhaal, huil lekker mee bij die onmogelijke liefde, waan je in New York, beklim de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro of rol een keer met een drugsdealer; gewoon om je voor te stellen hoe dat is. Wat in je eigen leven niet kan, kan in een boek wel allemaal.

Komt dat goed uit?! De Luister- en ThuisBieb is een app met 100 e-books voor iedereen. Ook als je geen lid van de Bibliotheek bent, kun je nu gratis boeken luisteren en lezen.

Bekijk hieronder de instructievideo.

Download hieronder de ThuisBieb

Waarom? Daarom! | Doubbl

8 redenen om lekker te gaan lezen:

1. Woordenschat

Mensen die regelmatig een boek lezen, ontwikkelen een brede woordenschat en kunnen vaak makkelijker uit hun woorden komen. Het goed kunnen verwoorden hoe je je bijvoorbeeld voelt, kan dan ook een flinke boost voor je zelfvertrouwen zijn! Des te meer je leest, des te meer woorden je natuurlijk leert kennen. Dit kan bovendien je schrijfvaardigheden verbeteren.

2. Focus en concentratie

Voor een goed boek moet je echt even de tijd nemen, even goed voor gaan zitten. Dit kan voor sommigen nogal lastig zijn, maar als je leert jezelf volledig af te sluiten van de wereld en echt even in een boek duikt kan dit je concentratievermogen op den duur verbeteren.

3. Verbeelding

Het lezen van boeken dwingt jouw hersenen om een beeld te creëren bij het verhaal dat je leest. Hiermee train je je verbeeldingskracht; je spreekt letterlijk tot de verbeelding!

4. Slimmer

Door te lezen neem je veel informatie op waardoor je je (basis)kennis verbreedt. Uit onderzoek blijkt dan ook dat fanatieke lezers beter begrijpen hoe bepaalde zaken en/of mensen in elkaar steken.

5. Stress

Ja het is echt waar: uit onderzoek is gebleken dat lezen stress kan verminderen… Mensen die meewerkten aan het onderzoek hoefden maar zes minuten te lezen, voordat hun hartslag vertraagde en hun spieren ontspanden! Dus druk in je hoofd? Gun jezelf even een leeskwartiertje!

6. Beter geheugen

Wanneer je leest, heb je meer tijd om na te denken. Zo onthoud je bijvoorbeeld kleine details over alle personages. Denk aan naam, leeftijd, hobby(’s) en uiterlijke kenmerken. Je traint onbewust je kortetermijngeheugen en hoeft er vrijwel geen moeite voor te doen!

7. Interessant

En misschien nog wel de leukste van allemaal; lezen maakt je interessant! We weten inmiddels dat je van lezen slimmer wordt. Je doet namelijk kennis op die je kunt gebruiken in gesprekken, bijvoorbeeld met een leuke date. Dit maakt jou natuurlijk hartstikke aantrekkelijk! Als je nou niet meteen in een boek duikt, weten wij het ook niet meer!

8. Lezen is nu gratis!

Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? De bibliotheek gaat dicht, maar met de Luitserbieb kun je overal genieten van de mooiste gratis lees-en luisterboeken. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Uitdaging;

Kies een lees- of luisterboek, nestel je op de bank en geniet!

Wat is jouw favoriete boek? Waarom?

Maak een reclameposter voor het boek. Verdeel een blad eerst netjes in verschillende stukken. Denk aan: inhoud (waar gaat het boek over?), auteur, titel, prijs, waar het boek te koop is enz. Let op! Je wilt het boek heel graag verkopen dus doe je best!!! Je kunt gebruik maken van Canva.nl of een folderopmaak in Word.

Maak een mindmap over het boek.

Bedenk zelf een ander einde voor het boek. Gebruik minimaal 300 woorden.

Teken een plattegrond van een belangrijke plaats/ruimte uit het verhaal. Maak er ook een legenda bij en schrijf de naam van de plaats/ruimte duidelijk erbij. Gebruik het boek om dit zo precies mogelijk na te tekenen!

Doe net alsof je een interview hebt met de hoofdpersoon uit het boek. Stel tenminste 7 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Tip; gebruik vraagwoorden zoals Wie, Wat, Waarom, Waar en Hoe.

Veel lees- en luisterplezier!