Terug

9-11

Op 9/11, voor ons 11 september, worden alle mensen herdacht die op 11 september 2001 zijn omgekomen tijdens de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. Een zeer emotionele dag.

Hoe oud was jij op 9-11-2001? Wat weet jij van deze aanslagen?

Voor heel veel mensen was 11 september 2001 een gitzwarte dag toen exact negentien jaar geleden twee vliegtuigen in de WTC-torens in New York crashten. Een derde vliegtuig vloog in het Pentagon, een vierde stortte neer in onbewoond gebied. Veel middelbare scholieren van nu waren nog niet geboren toen er op 11 september 2001 twee vliegtuigen in het World Trade Center vlogen. De beelden van de vliegtuigen die zich in de Twin Towers boorden staan wél in het collectieve geheugen geprent.

Wat hebben deze aanslagen voor gevolgen gehad in de wereld? Wat is er sindsdien veranderd?

Wat is het belang van het in herinnering brengen en blijven brengen van gebeurtenissen als 9/11?

Zouden we niet beter naar de toekomst kijken in plaats van naar het verleden, of is er geen toekomst mogelijk zonder blik op het verleden?

Hoe moet 9-11 voor jou de geschiedenis in gaan? Als een dag waarop een grote ramp plaatsvond of een dag waarop de mensheid leerde hoe de wereld de oorzaken van terreur zou kunnen bestrijden?

Kijk- en leestips:

19 jaar geleden inmiddels maar, gelukkig en terecht, allesbehalve vergeten. Elk jaar rond deze tijd zijn er veel films, docu’s en specials rondom 9/11 te zien. Om die reden hebben wij een aantal kijk- en leestips op een rijtje gezet, die de angst, paniek, chaos, àlle emoties rondom 9/11 goed laten zien:

1. 9/11. Een indrukwekkende documentaire met veel privébeelden gemaakt door James Hanlon, die in Manhattan was op deze dag. Je volgt bij deze docu dus hoe 9/11 vanaf downtown NYC werd meegemaakt, en het geeft goed inzicht in hoe de brandweermannen te werk gingen.

2. United 93. Het verhaal gaat over de vlucht United 93, die bedoeld was voor het Witte Huis, maar crashte in Pennsylvania. De passagiers op deze vlucht waren zo ontzettend dapper; de vlucht stortte neer omdat de passagiers besloten de terroristen te overmeesteren.

3. 102 Minutes That Changed America. Deze documentaire duurt precies even lang als de aanslag op de torens zelf: 102 minuten. Veel beelden vanuit New York zelf, waarbij alles wordt gevolgd vanaf het moment dat de eerste toren wordt geraakt tot het moment dat de tweede toren valt.

4. Extremely Loud and Incredibly Close. Een boek over een jongetje die zijn vader heeft verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. In zijn vaders kledingkast vindt Oskar een vaas, en wanneer hij die per ongeluk laat vallen ontdekt hij een vreemd uitziende sleutel. Dan begint de jonge Oskar een zoektocht die hem door de stad New York zal voeren, in een poging betekenis te geven aan de zinloze dood van zijn vader.