Allemaal culturen in één land

Op de internationale dag van culturele diversiteit is er aandacht voor onze verschillende achtergronden, dat is best belangrijk als je weet dat er in Nederland maar liefst 190 verschillende culturen wonen. Reden om daar aandacht aan te besteden.


Multicultureel

In Nederland is 20% van de bevolking van buitenlandse afkomst. Daarom wordt Nederland een multiculturele samenleving genoemd. Verschillende bevolkingsgroepen, allemaal met hun eigen cultuur. Een kleurrijke samenleving met verschillen en overeenkomsten waarin de verschillen ook mogen worden gevierd. De dag van de culturele diversiteit is ook bedoelt om andere culturen te leren kennen en begrip te hebben voor elkaar.

Welke kenmerken kan je noemen van jouw cultuur?

Welke kenmerken kan jij noemen van andere culturen?

Young Impact

Het wonen in een land waar veel verschillende culturen samenkomen zorgt voor diversiteit, maar leidt ook tot discriminatie en onbegrip. De jongerenorganisatie Young Impact gaat in gesprek over wat voor de één vanzelfsprekend is en de ander niet. Bij #NietNormaal kijkt KRO-NCRV presentatrice Sosha Duysker naar culturele verschillen en gewoontes en hoe we elkaar daarin beter kunnen begrijpen.

Wat vind je leuk aan culturele verschillen?

Wat vind je lastig aan culturele verschillen?

#nietnormaal

Wat wij vanzelfsprekend vinden, vindt een ander misschien niet. Dus wat is nou normaal? Hierin kunnen wij van elkaar leren en ontdekken. Klik op onderstaande link voor de thema les over culturele diversiteit.

https://lessen.youngimpact.nl/module/module-culturele-diversiteit

Challenge

Post-it pret! Laten we zoveel mogelijk post-its plakken op de aangewezen plek met daarop de antwoorden op de volgende vragen:

Wat zou jij nou graag willen leren van een andere cultuur?”

Waar ben jij trots op uit jouw cultuur?

Is er iets aan jouw cultuur wat jij graag wil delen?

Met deze post-its kunnen jullie een heel kunstwerk van maken. Zo inspireren jullie de hele school!