Terug

APRIL OP STIL

Ook voor jou is de smartphone waarschijnlijk niet meer weg te denken uit je leven. In het openbaar vervoer, op je werk, op school, op straat of op het station; overal zie je mensen met hun telefoon in de hand. De smartphone is wereldwijd een groot succes. Naast dit succes verschijnen er steeds vaker in de media berichten over de schaduwzijde van dit grote succes. Dat succes is heel logisch, want de apparaten stellen je in staat altijd en overal bereikbaar te zijn en we kunnen er praktisch alles mee wat ons hartje begeert.  

Onderzoek laat zien dat het aantal jongeren dat wordt doorverwezen naar speciale slaappoli’s vanwege ernstige slaapstoornissen de afgelopen tijd met 80% is toegenomen. Het is gewoon een feit. We gebruiken steeds vaker smartphones en tablets, waarvan we weten dat dit minder goed is voor het slapen. Deze beeldschermen hebben de afgelopen jaren ook bij jou waarschijnlijk een steeds prominentere plek ingenomen.

SMARTPHONEVERSLAVING Dat smartphones moeilijk zijn om te laten liggen weten we al een tijdje, want een smartphone kan net zo verslavend zijn als een sigaret. In je hersenen werken beide verslavingsprocessen hetzelfde en zo’n verslaving kun je niet onschuldig noemen. Veelvuldig smartphonegebruik heeft invloed op je stressniveau, je nachtrust en je concentratie.

Wat zou er met je gebeuren als je je smartphone en dag zou thuislaten?

En wat als je dit een week of twee weken zou doen?

Wat zou het je kosten?

Wat denk je dat het zou opleveren?

Op welke manier heeft de smartphone invloed op jouw leven?