Terug

BEZIT JIJ DEZE SUPERKRACHT?

Een assertief persoon is iemand die oprecht is en goed weet wat hij/zij wilt. Je hebt je mening altijd klaar liggen maar je kunt ook goed luisteren en begrip tonen voor een andere kant van het verhaal. Assertief betekent dat je veel interesse toont in je medemens, volledig aandacht hebben voor de ander. Wauw, dit klinkt als een mooie eigenschap. Maar pas op, want in deze tijd kan dit lijken op een superkracht! Hoe assertief ben jij?

Wil jij deze superkracht ook ontwikkelen? Probeer de volgende tips eens uit. Je zult verbaasd zijn van het resultaat.

1. Aandacht voor 1 ding tegelijk
Multitasking is een illusie, en al helemaal als het aankomt op mensen. Hoe vaak komt het niet voor dat je bijvoorbeeld naar iemand luistert, maar ook op je telefoon aan het kijken bent of bijvoorbeeld in de menukaart kijkt terwijl jullie op een terrasje zitten. Je bent op deze manier ook te druk bezig met andere dingen, waardoor diegene voelt dat je afgeleid bent. Je aandacht moet onverdeeld zijn voor diegene die jou een verhaal vertelt. 

2. Luisteren kun je laten zien
Oprechte aandacht is belangrijk, maar laten zien dat je luistert is net zo belangrijk. Met je lichaamshouding kun je laten zien dat je volledig aandacht hebt voor de ander. Zit rechtop en actief, kijk elkaar in de ogen en geef af en toe een knikje. En hoe doen we dat online of via de telefoon? Laat horen dat je luistert, ‘hm hm’, ‘ja ja’, ‘ik begrijp je’, en stel vragen. Zo geef je de ander het gevoel dat je echt aandacht hebt.

3. Als jij assertief bent, heb je respect voor jezelf, maar zeker ook voor de ander.
Iedereen is stuk voor stuk uniek. Het verhaal van de ander doet er ook toe, probeer eens heel nieuwsgierig te zijn voordat je oordeelt.

4. Wees initiatiefvol
Neem zelf contact op. Je kunt uit jezelf iemand een belletje doen, of diegene uitnodigen om iets leuks te doen. En als dat spontaan lukt is dat helemaal goed! Iedereen zal deze verrassing waarderen, en hij/zij zal op deze manier het gevoel hebben belangrijk voor jou te zijn. Hieronder een aantal ijsbrekers die je daarbij kunnen helpen.

BEN JIJ OOK EEN SUPERHELD?


Tijdens deze 40-dagen-de-tijd helpen we je op weg om samen aandacht te creëren voor de ander. Soms schotelen we je een uitdaging, vraag of actie voor om de interactie op gang te houden. Spontaniteit juichen we natuurlijk ook van harte toe! Het maakt niet uit wie je belt, welke uitdaging je aanpakt, het gaat erom wat je voor diegene betekent in de ontmoeting. Daar helpen we je bij. Word jij ook Aandacht Ambassadeur?

Om te ontdekken over elkaar

  • Waar heb je zin in als het straks weer mag?
  • Als je zelf één uitzondering op de maatregelen mocht maken, waar kies je dan voor?
  • Wat ben je voor nieuws gaan doen dat je eerder nog niet deed?

Om te doen terwijl we praten

  • Ga je mee een korte wandeling maken buiten?
  • Wat zie en hoor je om je heen?
  • Misschien kun je een to-go-lunch voor elkaar bereiden en deze meenemen tijdens de wandeling.

Om samen te maken of te doen

  • Ik maak de eerste zin af, vertel hem aan jou en jij schrijft de volgende. Zullen we zo een kort verhaal schrijven?
  • “Als Corona morgen geen invloed meer heeft, dan ga ik …”