Bijna 18… studiefinaciering

Als je studeert aan het MBO, HBO of de universiteit, kun je studiefinanciering krijgen voor je opleiding. Dit wordt geregeld door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Maar hoe zit dat eigenlijk? Waar heb je allemaal recht op als student?

Allereerst; wat kost studeren eigenlijk? Wat denk je dat je per maand kwijt bent wanneer je een (Ivervolg) opleiding doet?

Lesgeld

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld voor je bol mbo-opleiding. Zodra je 18 jaar bent, moet je het volledige lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld verandert elk jaar en wordt vastgesteld door de regering Wil je een fulltime mbo-opleiding aan een reguliere mbo-school doen? Voor het studiejaar 2021/2022 was het lesgeld € 1.216,-. Voor het studiejaar 2022-2023 is dat € 1.239,- Het lesgeld voor elk mbo-niveau is hetzelfde.

Voor het HBO betaal je in het schooljaar 2022-2023 € 2.209,- voor fulltime of duaal (werken en leren) studeren, maar normaal gesproken is het ongeveer het dubbele van dat bedrag.

Let op! De overheid heeft voor het studiejaar 2021-2022 besloten om studenten wat ‘ademruimte’ te geven. Je betaalt voor dat jaar dus minder dan eigenlijk zou moeten. Dit kan dus een (groot) verschil zijn met wat je het jaar daarna moet betalen!

Portemonnee, Geld, Financiën, Betalen, Kosten, Zak

Behalve collegegeld, moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Wanneer je op kamers gaat, komt de huur er ook nog bij.

Naast dat je kiest voor een opleiding, sta je misschien ook voor de keuze of je thuis blijft wonen of op kamers gaat. Soms is op kamers gaan nodig, omdat je anders bijvoorbeeld te ver moet reizen. Het is handig om van tevoren te weten wat dit eigenlijk kost. Als je op jezelf woont, kunnen dit mogelijk maandelijkse kosten zijn (Nibud Studentenonderzoek 2017):

 • Huur: 417 euro
 • Boodschappen: 181 euro
 • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
 • Vervoer (naast de OV-kaart): 63 euro
 • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
 • Kleding en schoenen: 47 euro
 • Zorgverzekering: 106 euro
 • Telefoon: 26 euro

Deze bedragen zijn de gemiddelden van de studenten die hier geld aan uitgeven.

Studiefinanciering is bedoeld om het voor iedereen in Nederland financieel mogelijk te maken om te studeren. Op basis van de WSF (Wet StudieFinanciering) kun je als student recht hebben op een lening of een gift van de overheid.

De WSF 2000 is bedoeld voor studenten aan de Universiteit, HBO en MBO-onderwijs. Voor hbo- en universitair onderwijs gelden over het algemeen andere regels dan voor mbo-onderwijs. Het gaat daarbij alleen om voltijdse opleidingen. Wie een opleiding in deeltijd volgt, zal zijn of haar studie op een andere manier moeten financieren.

Wanneer heb je recht op studiefinanciering?


– Als je een voltijds mbo-opleiding volgt via de beroepsopleidende leerweg (BOL) en 18 jaar of ouder bent
– Als je een voltijd opleiding volgt op het hbo of de universiteit. Dan krijg je ook studiefinanciering als je jonger dan 18 bent.

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. Wat je kunt krijgen, hangt af van je opleiding. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt.

De Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:

 1. De basisbeurs (alleen voor mbo-studenten) of de aanvullende beurs,
 2. De studenten OV chipkaart (reisproduct),
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet (voor hbo- en wo-studenten).

  Het collegegeldkrediet is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening. In de praktijk bestaat de studiefinanciering dus uit drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).
Studiefinanciering. Hoe zit dat? | Aventus

Let op:
Studiefinanciering voor mbo, hbo en universiteit is niet altijd meteen een gift. Voor sommige opleidingen is de studiefinanciering een ‘prestatiebeurs’. Dan moet je dus eerst je diploma behalen, een prestatie leveren. Pas daarna wordt de prestatiebeurs een gift.
MBO 1 & 2: De basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct zijn altijd een gift.
MBO 3 & 4: Wanneer je een opleiding volgt op het mbo, niveau 3 of 4, zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct een prestatiebeurs. Ze worden pas een gift als je:
– een diploma haalt (minimaal niveau 3),
– dit diploma binnen 10 jaar haalt. Die is een diplomatermijn. Haal je geen diploma voor minimaal niveau 3, dan moet je je prestatiebeurs terugbetalen.

Als je een mbo- hbo of wo opleiding volgt, is het handig om 3 maanden voordat je 18 wordt studiefinanciering aan te vragen. Doe je het later, dan ontvang je ook later je studiefinanciering. Vergeet ook niet gelijk je studentenreisproduct (OV kaart) aan te vragen.

Bus, Binnenkant, Leeg, Stad, Vervoer, Voertuig, Reis


Studentenreisproduct (OV)
Met het studentenreisproduct kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor een week- of een weekend abonnement.

Let op:
Vanaf 1 januari 2019 zijn de regels voor het stopzetten veranderd. Stop je reisproduct uiterlijk de 10e dag van de maand waarin je geen recht meer hebt. Dat kan bij een ophaalautomaat. Je krijgt alleen ov-boete als je met je studentenreisproduct reist, terwijl je er geen recht meer op hebt. In de 1e maand nadat dit recht is afgelopen, is de ov-boete €75,- per halve maand. Gebruik je het ná deze maand nog steeds dan is de boete €150,- per halve maand.

Als je naar het hbo of de universiteit gaat, kun je ook een studielening aanvragen. Deze lening moet je ook altijd weer terug betalen. Bereken voordat je gaat lenen of je dit ook echt nodig hebt. Lenen kost namelijk geld, omdat je het bedrag met rente moet terug betalen. Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen bij DUO.

Let op! Geld lenen kost geld' werkt niet | NOS

Als je recht hebt op studiefinanciering, kun je dus lenen bij DUO. Vanaf de eerste maand dat je geld leent, wordt er rente berekend over het bedrag dat je leent. Hoe hoog deze rente is, wisselt tijdens je studie elk kalenderjaar. Na je studententijd staat de rente voor vijf jaar vast. Kijk op DUO voor de actuele rente. De rente op een DUO lening is wel lager dan de rente bij een bank.

Zelf verdienen

Wanneer je een mbo-opleiding volgt, dan mag je in 2021 maximaal €15.415,63 verdienen. In 2020 was er geen grens, dus maakte het niet uit wat je bijverdiende. Dat had geen gevolgen voor je studiefinanciering.

In 2021 is er dus wel weer een maximum op gezet. Verdien je meer? Zet dan je studiefinanciering stop. Anders moet je het bedrag dat je boven de ‘bijverdiengrens’ verdient, terugbetalen.

Let op:
DUO controleert je inkomsten bij de Belastingdienst twee jaar het kalenderjaar waar het over gaat. Je kunt dus pas veel later horen dat je geld moet terug betalen. Houd het zelf goed in de gaten!
Wanneer je leent bij DUO moet je goed op het volgende letten:
– Je gaat een verplichting aan en moet de lening met rente terug betalen.
– Je hebt na je studie minder geld te besteden, omdat je je studieschuld terug moet betalen.
– Je studieschuld heeft invloed op het maximale bedrag voor een hypotheek. Hoe hoger je studieschuld, hoe minder je kunt lenen als je een huis wilt kopen.

NOW voorschot terugbetalen aan het UWV? Terugvordering NOW?
Terugbetalen

Als je je diploma binnen 10 jaar haalt
Haal je je diploma op tijd, en heb je een DUO-lening en/of collegekredies gehad? Dan moet je dit terugbetalen aan DUO. Plus de rente. Je hebt hier 15 jaar de tijd voor bij een mb0-opleiding en 35 jaar bij een hbo- of wo-opleiding.

Als je je diploma niet binnen 10 jaar haalt
Haal je je diploma niet binnen de 10 jaar, of stop je met je studie, dan moet je het volgende terugbetalen:
* basisbeurs (als je die hebt aangevraagd),
* een deel van de aanvullende beurs (als je die hebt aangevraagd),
* studentenreisproduct (als je die hebt aangevraagd),
* DUO-lening en het collegegeldkrediet (als je die hebt aangevraagd),
* rente.

Voorbeeld:
Je volgt een mbo-opleiding, je hebt een aanvullende beurs en je woont nog bij je ouders. Dan krijg je per jaar €5000,- van DUO. Stop je na 2 jaar met je studie en haal je je diploma niet binnen 10 jaar, dan heb je een schuld van €10.000,- bij DUO én moet je de kosten voor je studentenreisproduct terugbetalen.
Deze bedragen kunnen dus flink oplopen, hou dit goed in de gaten!

Studiefinanciering aanvragen voor het mbo? In deze video zie je hoe dit moet!

Wat een informatie hé! Je merkt dat er nogal wat regels zijn waar je rekening mee moet houden. Zoek dus goed uit waar je recht op hebt, wat je nodig hebt en wat je terug moet betalen. Zo voorkom je dat je in de toekomst ineens veel geld moet terug betalen.


Wil je liever een video zien over hoe studiefinanciering werkt? Beijk dan deze video:

Studiefinanciering aanvragen?

Gebruikte bronnen: NIBUD, geldwijzer, DUO, weblog.wur.nl