Terug

BIJNA 18…ZORGVERZEKERING


Met een zorgverzekering ben je verzekerd voor de ziektekosten die je maakt. Denk daarbij aan medicijnen, bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Hiervoor betaal je premie (= bedrag dat je maandelijks betaalt om verzekerd te zijn).

Zorgverzekering studenten | Overstappen.nl

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Als je niet verzekerd bent, krijg je een boete. Sommige verzekeraars bieden een speciaal pakket voor jongeren aan. Vanaf je 18e kun je ook zorgtoeslag aanvragen.

Er zijn veel verschillende aanbieders. Naast de basisverzekering kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Deze is niet verplicht. Welke verzekering je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Vergelijkingssites kunnen je helpen om al die zorgverzekeraars en hun pakketten te vergelijken. Kies daarbij dus wat bij jou past!

Als je je hebt aangemeld bij een bepaalde verzekeraar, kun je op de website inloggen met je DigiD. Je hebt dan overzicht over je eigen risico en je premie-betalingen. Zorg dus dat je een DigiD hebt aangevraagd.

Tip:
Heb je zorg nodig en is de situatie niet levensbedreigend? Ga dan naar de huisarts of huisartsenpost in plaats van naar het ziekenuis. Voor behandelingen bij je huisarts of huisartsenpost betaal je namelijk geen eigen risico. Voor spoedeisende hulp in een ziekenhuis wel.

Begrippenlijst (altijd handig!)

Tip:
Zorg dat je het bedrag voor je eigen risico op een spaarrekening hebt staan.

In vier stappen je zorgverzekering vergelijken (2019) - Zorgwijzer
Zorgtoeslag

Zorgverzekeringen zijn niet goedkoop. Daarom is er de zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten van de Belastingdienst. Als je 18 bent, heb je zelf recht op zorgtoeslag. Het bedrag dat je krijgt hangt af van je inkomen.

Ook als je ouders je zorgverzekering betalen, kun je zelf zorgtoeslag aanvragen. Dat staat los van wie jouw verzekering betaalt.

Je hebt recht op zorgtoeslag als je:
18 jaar of ouder bent;
een Nederlandse zorgverzekering hebt;
inkomen niet te hoog is;
de Nederlandse identiteit hebt of legaal in Nederland bent.

Tip:
Kijk elk jaar wat je nodig hebt en wat bij je past. Je hoeft niet elk jaar een nieuwe bril te kopen bijvoorbeeld. Verwacht je minder zorg te gebruiken? Pas je zorgverzekering dan aan. Zo bespaar je een hoop geld!

Heb je recht op zorgtoeslag?

Heb jij zelf je zorgverzekering geregeld? Of hebben je ouder(s)/verzorger(s) dit voor je gedaan?

Waar let je dan op?

Hoe hoog staat jouw eigen risico en waarom?

Check jij elk jaar je zorgverzekering? Waarom wel of niet?

Heb jij recht op zorgtoeslag? Houd je dit ook bij wanneer je situatie anders wordt? (Je gaat bijvoorbeeld samenwonen, of je gaat meer verdienen)

Heb je wel eens onverwacht een rekening gekregen van zorg waar je niet op had gerekend of waar je niet van wist dat het niet vergoed zou worden? Waar was dit voor?

Bron: Nibud