Communiceren, de sleutel tot succes!

Je komt te laat op school, want je band van je fiets is lek. Of je hebt je verslapen. Wat doe je dan? Kies je ervoor om helemaal niets te doen of zoek je naar mogelijkheden om jouw docent te laten weten dat je later bent. Of blijf je thuis en kom je er liever helemaal niet op terug? Want als je niet communiceert, geef je de ander ook niet de kans om je te begrijpen.


Communiceren is het uitwisselen van informatie tussen twee of meer personen. De zender is de persoon die de boodschap zendt, de ontvanger is de persoon voor wie de boodschap bedoeld is. Er zijn vier vormen waarop communicatie tussen personen plaatsvindt:

  • mondeling: communiceren met woorden
  • schriftelijk: het geschreven woord
  • non-verbaal: een boodschap zonder woorden. Denk hierbij aan gezichtsuitdrukkingen, oogcontact, stemgeluid, lichaamshouding, etc.
  • visueel: waarneming met de ogen, zoals een foto, tekeningen, etc.

Kijk eens naar onderstaande afbeelding. Schrijf een verhaaltje waarbij je in een situatie niet gecommuniceerd hebt (bijvoorbeeld op je stage). Wanneer jou dit nog nooit is voorgekomen, mag je zelf een verhaaltje bedenken.

In welk van de twee plaatjes heb jij succes?

Waarom?

Hieronder zie je een sleutelhanger. Dit is jouw sleutel tot succes! Wat moet er aan jouw sleutel gehangen worden om succesvol te zijn op het gebied van communiceren? Denk aan duidelijk zijn, ik-boodschap gebruiken, etc.

Waarom is communiceren belangrijk?

Wanneer ging het bij jou wel eens mis?

Meer over dit onderwerp?

Bron; Routeplanner 2/3, 5.1 Communiceren | Sleutel tot succes