Terug

DAT HET GOEDKOOP IS BETEKENT NIET DAT HET WEINIG KOST

.. maar dat iemand anders daar de prijs voor betaalt.

Afbeeldingsresultaat voor kinderarbeid"

Hoe groot is de kans dat jouw kleding is gemaakt door kinderhanden?  

Moe Moe is 12 jaar als ze begint te werken in een kledingfabriek. Twaalf uur per dag, zes dagen in de week, voor nog geen 40 dollar per maand. Ze heeft vier broers en zussen; een van hen werkt ook in een kledingfabriek. Samen met het inkomen van hun vader verdienen ze genoeg om rond te komen. Moe Moe’s droom is om profvoetballer te worden.*

Moe Moe, is niet de enige die, dag in dag uit, in een textielfabriek werkt. De kledingindustrie is een van de risicosectoren als het aankomt op kinderarbeid. Om hoeveel kinderen het precies gaat, is niet bekend. Cijfers ontbreken, maar schattingen lopen in de miljoenen.

Definitie van kinderarbeid

Het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van het kind bepaalt dat al het werk dat door kinderen jonger dan 15 jaar wordt gedaan – en alle gevaarlijk werk van kinderen onder de 18 jaar – illegaal is.

India is een van de grootste risicolanden. In 2012 kwam nieuws naar buiten over fabrieken in India waar grote ketens als C&A en H&M hun kleren lieten maken: de overgrote meerderheid van de werknemers die daar achter de naaimachines zaten, bleek jonger dan 18 jaar te zijn. 

Pas op voor ‘made in Turkey’, ‘Myanmar’ of ‘India’.

Kun jij je voorstellen dat jij voor erg weinig geld 60 uur per week zou werken?

Waarom verdienen zij niet meer?

Als wij bij een winkel erg goedkope kleding kopen; wat betekent dat voor een ander?

Vind jij dit rechtvaardig?