Wat als….de dijken breken?

Blijf je of ga jij vluchten?


Eind januari was het 65 jaar geleden, de Watersnoodramp. Deze omvangrijke ramp vond plaats in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Grote gedeelten van zuidwest Nederland liepen destijds onder water, omdat het niet opgewassen was tegen een springtij en stormvloed.

In onderstaande video zie je de beelden van de ramp:

Nederland nu

De kans dat Nederland over 20 jaar nog steeds is zoals nu, is erg klein. In de zomer van 2021 heeft het zuiden van Nederland ook te maken gehad met overstromingen en waarschijnlijk gaan we vaker hiermee te maken krijgen. Wanneer de dijken breken of rivieren overstromen, heb je twee mogelijkheden: blijven of vluchten. Een natuurlijke reactie is vluchten voor het water, maar soms is blijven beter.

Wat zou jij doen; blijven of vluchten?

Waar ga je naar toe?

Kunnen de dijken écht breken?

Kijk dit filmpje voor het antwoord.

Woon jij in een risicogebied?

Onze dijken beschermen ons tegen een overstroming, maar het kan een keer misgaan. Wil jij weten hoe hoog het water komt in jouw omgeving?

Hoe welkom zou je zijn in andere gebieden?

Waar zou je heen kunnen vluchten? Naar een gebied in hoger gelegen provincie. Of zal je de grens of de zee over moeten gaan. Zou je als klimaatvluchteling welkom zijn in een andere provincie of ander land.