Terug

DE KUNST VAN HET LUISTEREN

Muziek. Het is een bijzonder iets. Het doet je dingen herinneren, laat je emoties voelen of lijkt je gewoon te begrijpen. Wie luistert er tegenwoordig geen muziek?

Maar dan is er een genre waar je misschien niet 1,2,3 naar luistert: Klassieke muziek. Nee, nu niet gelijk het bericht weg klikken, geef het een kans!

Deze ken je vast wel:

Klassieke muziek is nog hartstikke hip. Het wordt bijvoorbeeld nog gebruikt in reclames.

Laat de aria La donna è mobile aan een willekeurig persoon horen en de kans is groot dat die niet aan Verdi’s Rigoletto, maar aan pizza denkt! Het Duitse Dr. Oetker wilde met deze reclame een Italiaanse sfeer oproepen, en dat is ze goed gelukt. In de context van deze commercial zorgt de muziek voor een sfeer van stijl en klasse. En voor een onuitwisbare herinnering.

Zie je wel, ook bij jou is klassieke muziek bekend!

Het concertgebouw orkest zegt het volgende:

Luisteren inspireert, versterkt onze relaties, brengt ons in vervoering en laat ons wegdromen.

Luisteren vraagt om aandacht. Het is een kunst. Je moet het oefenen en onderhouden. Muziek kan daarbij helpen. Klassieke muziek leert mensen beter luisteren – naar zichzelf en naar anderen. We moedigen iedereen aan om open te staan en te filteren waar je wel en niet naar wilt luisteren. En om na te denken over de drukte en onrust in je leven of in de wereld.

Wij geloven in de kracht van klassieke muziek en willen je die laten ervaren. De kracht om te ontspannen of juist energie te geven. Naar binnen te keren of te openen. Blij te maken of te troosten. Te herinneren en lief te hebben.

‘Iedereen houdt van klassieke muziek, de meeste mensen weten het alleen nog niet’

Een op de drie Nederlanders wil wel luisteren naar klassieke muziek, maar weet niet waar te beginnen. Speciaal voor jou geven musici van het Concertgebouworkest daarom luisteradvies op maat.

Bekijk hier de luisterervaring van Jeanine:

Uitdaging:

Ga naar de volgende site:

Vul in waar je behoefte aan hebt: rust, liefde, schoonheid, troost, verdriet, focus of energie

Zoek een rustig plekje op, zet je koptelefoon op en ervaar.

Wat doet dit met je?

Wat zie je voor je?

Welke muziek raakt jou? En waarom?

Welke muziek brengt herinneringen bij je naar boven?