Terug

DE OORLOG VAN MIJN OMA

Van de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp zaten, keerden er maar weinig terug naar huis. De overlevenden waren ernstig getraumatiseerd door alles wat ze hebben meegemaakt. Zes kleinkinderen vertellen het verhaal van hun opa of oma.

Waarom blijven we deze verhalen vertellen? Moeten we dit juist niet zo snel mogelijk vergeten?

Wat vind jij?

Blijven herdenken of niet?

Nee. Hoe lang moeten we hier nog mee doorgaan? Herdenken zet aan tot denken. Denken over bezetting en vrijheid.
Denken aan de gevolgen van machtswellust en aanzetten tot haat.
Denken aan mensen die tot op dit moment nog lijden onder het juk van een bezetter.
Zinloze oorlogen.
Onschuldige mannen, vrouwen, kinderen, die getroffen worden. Niet meer doen. We worden er echt niet vrolijker van.

OF

Ja. Juist wel omdat het aanzet tot denken! Denken over alle leed en de zinloosheid ervan. Voor veel mensen is het gevoel van vrijheid inmiddels ook heel gewoon geworden, omdat zij altijd in vrijheid geleefd hebben.
Met herdenken willen we van dat gevoel dat vrijheid en vanzelfsprekend is af. We moeten durven stilstaan bij wat er in het verleden gebeurd is, ons goede en ook ons foute gedrag. Herdenken is nadenken over het verleden, leren van onze fouten en vooruitkijken. Dat geeft hoop en kracht. In onze wereld is er sinds augustus 1945 nog geen dag geweest zonder oorlog en onderdrukking. Bedenk dat op dit moment in de wereld veel gewapende conflicten gaande zijn. Vrijheid is dus niet vanzelfsprekend.
Wie zich dat realiseert, begrijpt dat wie we zijn en wat we doen invloed heeft op de vrijheid die anderen voelen. Daarom moeten we er nog meer voor elkaar zijn en er vooral over blijven praten zodat wij niet vergeten .

Uitdaging:

Welk verhaal raakt jou het meest? Schrijf een brief aan het kleinkind dat het verhaal vertelt. Vertel in je brief waarom het verhaal je raakt en wat het met je doet. Vind je het goed dat de verhalen verteld worden? Leg uit waarom je dat wel of niet vindt.

Stel je voor dat een van de oma’s van dat verhaal nu nog leeft. En dat je haar mag interviewen. Bedenk vijf interviewvragen en schrijf ze op. Tip: Begin je vraag met een vraagwoord: wie, wat, waar, waarom, wanneer of hoe.