Jezelf zijn op Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is de dag om te laten zien dat niemand alleen staat.

Op Paarse Vrijdag dragen veel mensen de kleur paars. Hiermee tonen zij hun solidariteit met homo’s, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 georganiseerd, op iedere tweede vrijdag van december. De regenboogvlag wordt gehesen om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn.


“Moed is elke dag jezelf zijn in een wereld die vindt dat je iemand anders moet zijn.”

Wil jij graag jezelf kunnen zijn? Waarom is dat zo belangrijk?

Paarse Vrijdag

Op vrijdag 8 december is het Paarse Vrijdag, een dag waarop scholen in Nederland stilstaan bij het thema seksuele en genderdiversiteit. Je kunt paarse kleding dragen om je solidariteit te tonen met homo-, lesbische, biseksuele en transgender jongeren. Paarse Vrijdag is de dag om te laten zien dat niemand alleen staat.

Paars heeft als rooms-katholieke liturgische kleur een betekenis die samenhangt met boete doen en wordt gebruikt voor de advent en vasten oftewel veertigdagentijd (de tijd voor Pasen). De kleur paars wordt ook wel gezien als een symbool voor passie, inventiviteit, inspiratie, originaliteit en spiritualiteit. Vandaar dat paars de keur is die gekozen is als symbool voor de solidariteit dag, Paarse Vrijdag.

Paarse Vrijdag
De regenboogvlag

Op Paarse Vrijdag wordt overal in het land de regenboogvlag gehesen; het symbool van de LHTBI+ beweging. De vlag symboliseert dat iedereen zichzelf mag zijn en zich sociaal veilig en geaccepteerd moet kunnen voelen.

Sta jij voor vrijheid van meningsuiting, ruimte en respect voor ieder? Hoe merken mensen dat aan jou?

De kleurrijke vlag is inmiddels niet alleen het symbool voor de homorechten, maar voor de hele LHTBI+-gemeenschap. De afkorting LHTBI is een verzamelterm die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel. Om aandacht voor gelijkheid en respect kracht bij te zetten wordt op veel plekken de regenboogvlag uitgehangen. Maar waar staat de vlag eigenlijk voor en hoe is deze ontstaan?

Alle kleuren van de regenboog

Een vlag wordt gezien als één van de sterkste uitingen van trots en daarom is de vlag ontstaan. De vlag wordt in 1978 ontworpen is door de activist Gilbert Baker. Gilbert gaf de vlag 8 kleuren in de volgorde van de regenboog: roze, rood, oranje, geel, groen, turkoois, blauw en paars.

De regenboogvlag

De vlag laat, volgens de ontwerper, diversiteit in gender, ras, leeftijd en alle andere manieren waarop we van elkaar verschillen zien. Naast de betekenis van de vlag in het algemeen, heeft ook elke kleur een eigen betekenis:

  • Rood: leven
  • Oranje: geneeskracht
  • Geel: zonlicht
  • Groen: natuur
  • Blauw: magie
  • Paars: karakter
Nieuwe regenboogvlag

De kleurrijke vlag is inmiddels niet alleen het symbool voor de homorechten, maar voor de hele LHTBI+-gemeenschap. De afkorting LHTBI is een verzamelterm die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel. De + staat voor andere genderidentiteiten of seksuele oriëntaties die daarnaast nog bestaan of voor diegene die er geen label aan willen hangen. In 2020 verschijnt er, om de gehele gemeenschap te representeren, een vlag met een nieuw tintje. De kleuren wit, roze, lichtblauw, bruin en zwart worden aan de vlag toegevoegd. De witte, roze en lichtblauwe kleuren zijn overgenomen van de transgender pride vlag. De bruine en zwarte strepen staan voor de gemeenschap van kleur en voor personen die te maken hebben met HIV of AIDS. De nieuwe kleuren zijn er in de vorm van een pijl aan toegevoegd. Hiermee wordt de nadruk gelegd op meer inclusie en vooruitgang.

Hoewel de vlag is uitgegroeid tot een krachtig internationaal symbool, is het in sommige landen verboden de vlag te hijsen.

De nieuwe regenboogvlag

Vind jij dat op Paarse Vrijdag de vlag op jouw school gehesen moet worden? Motiveer je antwoord.

Soms worden regenboogvlaggen vernield. Kun je dat begrijpen? Wat vind jij er van als dat op jouw school zou gebeuren?

Iedereen kent het wel; zo’n situatie waarbij jij het gevoel hebt dat er van jou verwacht wordt dat je je anders voordoet dan je bent, denkt of je je voelt. Wat is volgens jou dan wijsheid of verstandigheid?


SDG 10 Ongelijkheid verminderen.

Gelijke kansen voor iedereen betekent ook dat we elkaar allemaal gelijk behandelen. En dat we dus niet discrimineren. In 2022 voelde 12,1% van de bevolking in Nederland (15+) zich ‘lid van een gediscrimineerde groep’. Dat cijfer is gestegen ten opzichte van eerdere jaren en het is natuurlijk pas laag genoeg als het op nul staat.