Terug

ARTIKEL 1 GRONDWET

De samenleving in Nederland. Een samenleving van mensen met diverse culturele en etnische achtergronden. Samen leven vraagt ruimte en begrip voor elkaars achtergrond en waardering voor een ieders toegevoegde waarde. De basis ligt in gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Dit hebben wij met elkaar afgesproken in Artikel 1 van de Grondwet. Wist jij dat jij een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving en jouw bijdrage er toe doet!

In de kersttoespraak van Koning Willem Alexander op 25 december 2020 haalde hij aan in wat voor soort samenleving mensen zich thuis kunnen voelen. Juist in deze onzekere tijden:

Scherpe debatten over uitgesproken opvattingen of radicale ideeën horen bij een vrije samenleving. Ze zijn nodig en brengen ons verder. Wie houvast zoekt in die opvattingen of ideeën, mag niet worden buitengesloten. Maar het kenmerk van een vrije samenleving is nu juist dat er óók ruimte is voor nuance. Voor redelijkheid en mildheid. Voor nieuwsgierigheid en onderzoek. Voor ironie en zelfrelativering – altijd het beste medicijn bij een opgekropt gemoed. En voor vergeving. Een bijna ouderwets begrip, dat in de Bijbel een grote rol speelt. En dat juist in deze tijd onverminderd heilzaam kan zijn. Wij mensen zijn niet geschapen om elkaar te haten. Een land waarin mensen elkaar een beetje liefdevol tegemoet treden, is een land waarin mensen zich thuis kunnen voelen, ook in tijden van grote onzekerheid.

Wat kun jij doen voor een fijnere samenleving?

Hieronder lees je 9x wat jij kunt doen voor een fijne samenleving.

1. Ga stemmen! Door te stemmen heb je invloed op het dagelijks leven en daardoor ook in jouw buurt en omgeving. Bijvoorbeeld tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn onderwerpen als schone straten, goede zorg en de buurt belangrijke punten. Laat je stem dan ook zeker horen als je graag verbetering wil zien.

2. Geef complimenten! Een compliment hoeft niet altijd om iets groots te gaan, geluk zit in veel kleine dingen. Daag jezelf eens uit om aan een onbekende een compliment te geven. Mensen verwachten het niet van elkaar en het tovert gegarandeerd een glimlach op iemands gezicht.

3. Wees aardig voor elkaar! Ontwikkel voor jezelf een nieuwe standaard door hulp te bieden en vriendelijk te zijn zonder dat het als een verplichting voelt. Zie het gedag zeggen van je nieuwe buren niet als iets dat moet, maar wat de burgers nu eenmaal voor elkaar doen. Zo wordt iedereen een beetje aardiger voor elkaar.

4. Leer je buren kennen! Een fijnere samenleving begint bij mensen die elkaar helpen en ondersteunen waar dat nodig is. Maar wat kunnen burgers voor elkaar betekenen als zij elkaar niet kennen? Organiseer een borrel met de mensen in je straat. Ja zal zien dat de buurt meer betrokken bij elkaar raakt.

5. Pak nieuwe dingen op! Ga een nieuwe uitdaging aan om je omgeving dichter bij elkaar te brengen. Organiseer een boekenclub met vrienden en collega’s, organiseer een straatbarbecue of onderneem meer met je buren. Op deze manier leer je veel nieuwe mensen kennen en daarnaast ben je bezig met je eigen persoonlijke ontwikkeling.

6. Verbind mensen! Stel twee kennissen of collega’s aan elkaar voor van wie je denkt dat die wellicht iets voor elkaar kunnen betekenen. Je kent hun kwaliteiten en wensen, dus je weet meteen dat zij elkaar vast kunnen helpen. Dit kan bij collega’s maar ook zeker in je sociale kring.

7. Doe vrijwilligerswerk! Spreek met collega’s of kennissen af om per maand een bepaald aantal uur vrijwilligerswerk te doen. Op deze manier motiveren jullie elkaar en word je netwerk verbreed. Naast dat je iets voor anderen betekent, geeft het een gevoel van blijdschap en voldoening.

8. Geef het goede voorbeeld! Wanneer je bijvoorbeeld je buren dichter bij elkaar wil brengen, is dat goed om uit te spreken. Maar de volgende stap is om daadwerkelijk iets te veranderen en verandering begint bij jezelf. Dan volgen de mensen om je heen vanzelf – die op hun beurt weer andere mensen inspireren.

9. Ga uit van het beste! Denk je dat mensen in essentie goed of slecht zijn? Wanneer je een wantrouwend gevoel heeft bij een vreemde sluit je je af. Om het goede in te zien van ieder mens is het veel eenvoudiger om nieuwe contacten te leggen. Wanneer je uitgaat van het goede in de mens, zal je zien dat de wereld vanzelf een stukje mooier wordt.

Ruijgrok, B. (z.d.) 9x een fijnere samenleving. Geraadpleegd op 07 januari 2019, https://www.zin.nl/2019/12/31/9x-een-fijnere-samenleving/

Waarmee zou jij kunnen en willen starten?