Terug

DE SAMENLEVING, DAT BEN JIJ!

Jouw bijdrage aan de samenleving is nodig en doet er toe!

“De samenleving, dat zijn wij, dat ben jij, dat ben ik. Allemaal dragen we onze verantwoordelijkheid voor het goed draaien van de samenleving. Dat begint bij het praatje met onze buurman, onze zorg voor een schone straat, onze aandacht voor de oudere dame, die geen plaats vindt in de tram. Het gaat verder met de vrijwillige inzet voor verenigingen. De maatschappij, dat zijn wij. Maar niet jij en ik, elk in ons eentje. Wel wij samen, want ik kan niet zonder jou en jij niet zonder mij. Het zou een recht van elk mens moeten zijn: aandacht voor de medemens.
De maatschappij , dat zijn wij. Niet een verzameling van ik-maatschappijtjes. Maar een echte wij-maatschappij. Laten we samen ons best doen in die wij-maatschappij.”

Bron: Uit een nieuwjaarstoespraak van Koningin Beatrix, januari 2004

Wat kun jij doen voor een fijnere samenleving?

Hieronder lees je 9x wat jij kunt doen voor een fijne samenleving.

1. Ga stemmen! Door te stemmen heb je invloed op het dagelijks leven en daardoor ook in jouw buurt en omgeving. Bijvoorbeeld tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn onderwerpen als schone straten, goede zorg en de buurt belangrijke punten. Laat je stem dan ook zeker horen als je graag verbetering wil zien.

2. Geef complimenten! Een compliment hoeft niet altijd om iets groots te gaan, geluk zit in veel kleine dingen. Daag jezelf eens uit om aan een onbekende een compliment te geven. Mensen verwachten het niet van elkaar en het tovert gegarandeerd een glimlach op iemands gezicht.

3. Wees aardig voor elkaar! Ontwikkel voor jezelf een nieuwe standaard door hulp te bieden en vriendelijk te zijn zonder dat het als een verplichting voelt. Zie het gedag zeggen van je nieuwe buren niet als iets dat moet, maar wat de burgers nu eenmaal voor elkaar doen. Zo wordt iedereen een beetje aardiger voor elkaar.

4. Leer je buren kennen! Een fijnere samenleving begint bij mensen die elkaar helpen en ondersteunen waar dat nodig is. Maar wat kunnen burgers voor elkaar betekenen als zij elkaar niet kennen? Organiseer een borrel met de mensen in je straat. Ja zal zien dat de buurt meer betrokken bij elkaar raakt.

5. Pak nieuwe dingen op! Ga een nieuwe uitdaging aan om je omgeving dichter bij elkaar te brengen. Organiseer een boekenclub met vrienden en collega’s, organiseer een straatbarbecue of onderneem meer met je buren. Op deze manier leer je veel nieuwe mensen kennen en daarnaast ben je bezig met je eigen persoonlijke ontwikkeling.

6. Verbind mensen! Stel twee kennissen of collega’s aan elkaar voor van wie je denkt dat die wellicht iets voor elkaar kunnen betekenen. Je kent hun kwaliteiten en wensen, dus je weet meteen dat zij elkaar vast kunnen helpen. Dit kan bij collega’s maar ook zeker in je sociale kring.

7. Doe vrijwilligerswerk! Spreek met collega’s of kennissen af om per maand een bepaald aantal uur vrijwilligerswerk te doen. Op deze manier motiveren jullie elkaar en word je netwerk verbreed. Naast dat je iets voor anderen betekent, geeft het een gevoel van blijdschap en voldoening.

8. Geef het goede voorbeeld! Wanneer je bijvoorbeeld je buren dichter bij elkaar wil brengen, is dat goed om uit te spreken. Maar de volgende stap is om daadwerkelijk iets te veranderen en verandering begint bij jezelf. Dan volgen de mensen om je heen vanzelf – die op hun beurt weer andere mensen inspireren.

9. Ga uit van het beste! Denk je dat mensen in essentie goed of slecht zijn? Wanneer je een wantrouwend gevoel heeft bij een vreemde sluit je je af. Om het goede in te zien van ieder mens is het veel eenvoudiger om nieuwe contacten te leggen. Wanneer je uitgaat van het goede in de mens, zal je zien dat de wereld vanzelf een stukje mooier wordt.

Ruijgrok, B. (z.d.) 9x een fijnere samenleving. Geraadpleegd op 07 januari 2019, https://www.zin.nl/2019/12/31/9x-een-fijnere-samenleving/

Waarmee zou jij kunnen en willen starten?