Terug

DE TOEKOMST IS FANTASTISCH!

In het programma ‘De toekomst is fantastisch‘ staan ethische dilemma’s centraal waarmee we in de toekomst mogelijk worden geconfronteerd. Dit alles heeft te maken met alle technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Hoe fantastisch is de toekomst eigenlijk?

Allereerst, wat is een ethisch dilemma? Eigenlijk zijn dat alle vragen die te maken hebben met normen en waarden, goed en kwaad. Ethiek betekent dat je nadenkt over goed handelen. Het is de vraag wat goed is
om te doen in bepaalde situaties. Iedereen heeft hiermee te maken, want iedereen handelt vanuit bepaalde ideeën, intuïties of gevoelens.

Hoe ver gaan we in de toekomst?

Voorbeelden ethische dilemma’s:

Stel, jij bent dokter. Er wordt een Siamese tweeling geboren. Twee baby’s zijn met elkaar vergroeid, waarbij ze de belangrijkste organen delen. Omdat deze organen precies in het midden zitten, is het lastig bepalen aan wie deze organen toebehoren. De arts staat voor een ethisch dilemma. Doet hij niets, dan sterven beide kinderen. Opereert hij, dan redt hij één kind maar zal het ander sterven. Welke keuze moet de arts maken?

Een klant steelt iets uit de winkel waar je werkzaam bent. Toevallig ken je de dievegge en weet je dat ze het financieel zwaar heeft, waardoor ze moeilijk voor haar kinderen kan zorgen. Geef je haar aan bij de politie of kies je ervoor om haar te laten gaan? 

Wat vind je van abortus? Is dit een eigen keuze? Wanneer wel/wanneer niet? Vind je dat de overheid mag bepalen dat dit verboden wordt?

Vind je dat er proeven op dieren uitgevoerd mogen worden om een nieuw medicijn te testen?
En wat als dit een baanbrekend medicijn is die bijvoorbeeld kanker kan genezen?


De eerste aflevering van ‘De toekomst is fantastisch’ gaat over de zwangerschap en voortplanting in de toekomst.

Wat denk jij dat er anders is met betrekking tot dit onderwerp als we in 2040 zitten?

Welke veranderingen zijn er nu in vergelijking met 40 jaar geleden op het gebied van dit onderwerp?

Bekijk de intro van de eerste aflevering (tot 1:50)

Wat vind je van deze intro?

Wat voor gevoel krijg je erbij?

In 2039 worden veel baby’s geboren na een zwangerschap in een kunstmatige baarmoeder, de biologische klok is een verschijnsel uit het verleden en de zogenoemde designerbaby is een feit.

Bekijk de volledige aflevering over voortplanting.

Wat vind je ervan?

Is het allemaal ver gezocht, of denk je dat dit over 20 jaar werkelijkheid is?

Wat denk je dat er nog meer anders is op het gebied van voortplanting over 20 jaar?

Vind je dat het mogelijk moet zijn om ziektes op te sporen bij embryo’s en die aan te passen of eruit te halen?

Hoe ver mag je dan gaan?

Wie bepaalt dat?

Vind je dat het mogelijk moet zijn om te bepalen hoe je kind eruit komt te zien en/of welke eigenschappen er naar voren moeten komen?

Speciaal voor de VPRO Gids schreven zes auteurs een fictief verhaal bij de thema’s die aangesneden worden in ‘De toekomst is fantastisch.’

Bron: https://www.vpro.nl/programmas/de-toekomst-is-fantastisch.html