Terug

DE VEERKRACHT VAN VOLENDAM

Oud en nieuw 2001. Jongeren zijn samengekomen in een café om oud en nieuw te vieren. Wellicht iets wat je zelf ook altijd doet, samen met vrienden oud en nieuw vieren. In 2001 gaat het mis in café het Hemeltje in Volendam. 20 jaar later wordt er een driedelige documentaireserie uitgezonden op tv.

Het is Oudjaarsavond in het altijd drukbezochte café het Hemeltje in Volendam. Net nadat het nieuwe jaar 2001 is ingeluid gaat het helemaal mis. Er ontstaat brand door een bundel sterretjes die wordt aangestoken en in aanraking komt met de kerstversiering aan het plafond. Vanaf dat moment verandert de hemel in een hel.

De sterretjes zorgen ervoor dat de kerstversiering (volledig uitgedroogde dennentakken) in brand vliegt. De kerstversiering is niet geïmpregneerd met een brandwerend middel. Daardoor ontwikkelt de brand zich razendsnel met een enorme steekvlam. De brandende massa komt vervolgens naar beneden in het overvolle café. Er volgt complete paniek.

Mening leesboek 10 jaar Nick en Simon: Cafébrand Volendam

In totaal vallen er 14 dodelijke slachtoffers. Daarnaast zijn er bijna 250 slachtoffers. Daarvan zijn er 200 ernstig aan toe zijn.

Volendam is een klein dorp, een hechte gemeenschap. Deze ramp raakt iedereen, maar er wordt in de tijd die volgt weinig over gesproken. 20 jaar later vindt de nieuwe generatie dat het tijd is om te gaan praten. Ze organiseren een podium voor dorpsgenoten waar verhalen gedeeld worden.

Uitbater horeca heeft onvoldoende aandacht voor brandpreventie en  vluchtwegen - Brandveilig

Waarom wordt hier 20 jaar later weer aandacht aan geschonken?

Hoe belangrijk vind jij het om zulke gebeurtenissen te blijven bespreken?

Als je ergens bent, kijk jij dan waar de nooduitgangen zijn? Waarom wel/niet?

Wat heeft het meeste ‘indruk’ op je gemaakt uit de serie?