Terug

DE VERGEETPIL

Elektrochocks door het hoofd om traumatische gebeurtenissen voorgoed te vergeten. Onderzoeker Marijn Kroes denkt dat die behandeling mensen met een posttraumatische stoornis kan helpen.

In 2039 zijn er veel mogelijkheden om herinneringen te veranderen en te manipuleren. De zogenoemde ‘vergeetpil’ is ingeburgerd, een pil waarmee je nare ervaringen na afloop ‘opnieuw kunt opslaan’ zodat het geen traumatische gevolgen heeft. Ook bestaat er een ‘memorybank’, een bedrijf waar je onder meer herinneringen kunt doneren en laten implanteren. Onderzoeker Martijn Kroes van de Radbouduniversiteit in Nijmegen heeft mogelijk een manier gevonden om mensen, zoals Westerhof die lijden aan PTSS en blijvend klachten houden, te verlossen van die hevige emoties. Hij ontdekte dat door stroomstoten door het hoofd te sturen, herinneringen voorgoed uit het geheugen gewist worden.

In ‘De toekomst is fantastisch’ laten fictiescènes zien hoe ons leven er in 2039 vermoedelijk uit zal zien. Presentatoren Marijn Frank en Tim den Besten spreken met wetenschappers en denkers die anno 2019 pionieren binnen hun vakgebied. De fictie in De toekomst is fantastisch is gestoeld op hun visionaire blik. De toekomst is fantastisch is een zesdelige serie vol speculatieve fictie, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee de mensheid (mogelijk) zal worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Thema’s die aan bod komen zijn voortplanting, geheugen, kunstmatige intelligentie, zintuigen, moraal en dood.

Presentatie: Tim den Besten en Marijn Frank. Regie: Joséff Iping Voor meer informatie: http://www.vpro.nl/toekomst #dtif #detoekomstisfantastisch