Terug

DE WEDDENSCHAP.NL

Er is sprake van ontlezing onder Nederlandse jongeren en daarom is de Weddenschap in het leven geroepen. De campagne gaat vandaag van start, zo hopen ze leerlingen uit te dagen om meer te lezen. Leescoaches Dio, Famke Louise en Jeangu Macrooy tekenen straks zelf óók het contract. 

De coaches van de Weddenschap

Binnen zes maanden zullen zij drie boeken gaan lezen. Vanavond bij M praten we over de ontlezing onder Nederlandse jongeren, vertellen ze over hun eigen leesverleden en nemen zij de drie boeken mee die zij gaan verslinden.

Welk boek zou jij een studiegenoot aanraden? Schrijf een korte toelichting bij de foto van de cover, voorzien van titel en auteur. Zie het voorbeeld hieronder.

Karakter

Ferdinand Bordewijk – Karakter (1938)

Geremd door zijn armoedige jeugd en gedwarsboomd door zijn vader weet een jongeman zich op te werken van kantoorklerk tot advocaat.
Getipt door minister Arie Slob.


Arjen Lubach onthult waarom de Nederlandse jeugd lezen haat

Zondag met Lubach Arjen Lubach RUMAG statement
(Afbeelding: ANP KIPPA / Marco de Swart)

We willen wel dat kinderen weer meer plezier in lezen krijgen, maar helaas wordt er volgens Lubach veel te veel tijd besteed aan het verschrikkelijke vak “begrijpend lezen”.

Een kwart van de vijftienjarigen in ons land kan niet goed lezen en dat aantal dreigt op korte termijn flinke te gaan groeien. De leesvaardigheid daalde de laatste jaren nog nooit zo hard. De achterstand die deze jongeren oplopen kan vergaande gevolgen hebben voor hun toekomst.

Over welke gevolgen heeft Arjen Lubach het denk je?

Vooral in de schoonmaak, bouw en industrie zorgt laaggeletterdheid voor risico’s. Zo kunnen 40% van de schoonmaker geen etiket op een schoonmaakmiddel lezen. Ook hebben laaggeletterden grote moeite met het lezen van bijsluiters en zijn ze niet in staat om zelf hun belastingaangifte te doen. Dit is dus een serieus probleem, maar hoe komt het dat het leesvaardigheidsniveau zo hard achteruit gaat?

Arjen Lubach ging op zoek naar het antwoord en kwam tot de conclusie dat de Nederlandse jeugd te weinig leest. We staan schrikbarend laag op de ranglijst leesplezier. Dat komt natuurlijk door de vele afleidingen die er nu zijn, maar in Zondag met Lubach gaat het vooral over een ander probleem: begrijpend lezen.

Zoals je in bovenstaand Zondag met Lubach item kunt zien, zijn smartphones echt niet de enige reden waarom de jeugd niet meer leest. Ook het onderwijs zelf is schuldig aan de groeiende leeshaat. Daarin speelt vooral het vak begrijpend lezen een belangrijke rol. Meer dan de helft van de tijd zijn scholieren bezig met het ontleden van een tekst en worden er nog maar amper echt boeken gelezen.

Arjen Lubach zet daarnaast grote vraagtekens bij de functie en uitvoering van begrijpend lezen. Zelfs taalkundigen hebben moeite met dit vak en het zorgt er vooral voor dat leerlingen een enorme hekel krijgen aan lezen. In andere landen zagen ze ditzelfde probleem en besloten daarom dat leerlingen meer moeten lezen om taalvakken te halen. Dit leverde direct succes op. Daarom roept Arjen Lubach op om begrijpend lezen de deur uit te doen zodat er meer ruimte is om daadwerkelijk een boek te lezen.

De Weddenschap; lees je mee?

Leestafel

Je zag de Weddenschap.nl al even voorbij komen in het filmpje van Arjen Lubach. Dus.. doe je mee?

En? Welk boek ga jij lezen?