Ben jij ook bang?

Niemand had gedacht dat Poetin zo ver zou gaan. Toch viel het Russische leger Oekraïne binnen. In de berichtgeving over deze gebeurtenis hoor je steeds vaker de term Derde Wereldoorlog voorbij komen. Moeten we daar bang voor zijn denk je? En wat zijn de gevolgen voor ons?


Met ingehouden adem kijkt Europa en de rest van de wereld naar wat er gebeurt in Oekraïne. De oorlogssituatie daar maakt veel mensen bang. Hart van Nederland deed een onderzoek onder 2600 Nederlanders. Het resultaat: 53% van de ondervraagden gaf aan zich zorgen te maken. Mensen zeggen dat ze zich onveiliger voelen en ze zijn bang dat Rusland kernwapens gaat gebruiken. 

Toch is ruim een derde van de mensen die reageerden op dit onderzoek niet bang. 

Wat weet jij er al van: hoe is het zo ver gekomen?

Gaan we in Nederland iets merken van deze oorlog? 

Wil je weten hoe het zit?

Ver weg of toch dichtbij?

Oekraïne ligt ver weg, dus je zou zeggen dat de oorlog ons niet gaat raken. Maar wij zullen er echt wel iets van merken. 

Gas en andere producten duurder 

Ten eerste hoor je veel over de gasprijzen, Rusland is een grote leverancier van gas in Europa. De prijs van gas en olie zal gaan stijgen en dat zal ook in ons land voor prijsstijgingen zorgen. Onze eigen verwarming kunnen we wel een graadje lager zetten maar veel bedrijven krijgen ook te maken met die prijsstijging. Dat maakt dat verschillende producten duurder gaan worden. 

Vluchtelingen 

Veel Oekraïners ontvluchten hun land. Je hebt vast de hartverscheurende beelden van kinderen die afscheid moeten nemen van hun ouders gezien. Voorlopig kunnen veel vluchtelingen in buurlanden als Polen terecht. Maar als de oorlog langer duurt, kan het zijn dat ook wij in Nederland ruimte moeten maken voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

Swift  

Regeringsleiders zijn koortsachtig met elkaar in overleg over de vraag hoe te reageren op de aanval van Rusland op een vrij land als Oekraïne. Een van de middelen waar nog over gepraat wordt, is uitsluiting van Rusland van Swift. Swift is een internationaal systeem dat betalingen tussen verschillende landen regelt. Als Rusland Swift niet meer kan gebruiken, wordt zakendoen met andere landen heel lastig. Rusland zal dan niet zo makkelijk meer goederen kunnen in- en uitvoeren. Dat zal merkbaar zijn in de hele wereld, dus ook bij ons. Nederlandse producten kunnen dan niet meer verkocht worden aan Rusland. 

En die Derde Wereld oorlog? Komt die er? Helaas kunnen we op dit moment niet veel meer dan afwachten hoe het conflict verder gaat. Hoe je het ook wendt of keert: de kans is er wel.

Is het gek om bang te zijn? Waarom wel? Waarom niet? Hoe voel jij je?

Wat kan jij hier in Nederland doen aan deze situatie? Kun je organisaties vinden die hulp organiseren voor Oekraïne?