Terug

WIE ZIJN JOE BIDEN EN KAMALA HARRIS?

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Kamala Harris wordt vicepresident. Wat weten we van deze man en vrouw?

Trump had zichzelf al op de verkiezingsavond tot winnaar uitgeroepen. “Eigenlijk hebben we deze verkiezingen al gewonnen”, zei Trump nog voordat alle stemmen waren geteld. Toch kwam hij Biden niet voorbij. Amerika kiest voor Biden en Harris.

Dit is Joe Biden, de nieuwe president van Amerika.

Biden stelt zich als nieuwe president van de Verenigde Staten het doel ‘niet te verdelen, maar te verenigen’. ‘Ik beloof een president te zijn die er niet op uit is verdeling te zaaien, maar juist wil verenigen’, zei Biden. ‘Een die geen rode of blauwe staten ziet, maar Verenigde Staten. Ik zal met heel mijn hart werken om het vertrouwen van het hele volk te winnen.’

Wat vind je van de uitslag? Voor wie zou jij gestemd hebben, denk je? Waarom?

Dit is Harris, de eerste vrouwelijke en zwarte vicepresident.

De 56-jarige Kamala Harris wordt de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten, nu Joe Biden zaterdag na een uitputtende race de presidentsverkiezingen heeft gewonnen van de huidige Republikeinse president Donald Trump. Maar wie is zij?

Kamala Harris is als eerste vrouw ooit gekozen als vicepresident van de Verenigde Staten.

Harris: ‘Ik ben de eerste, maar niet de laatste vrouw in dit ambt’

Waarom is het zo bijzonder dat Kamala Harris vicepresident is geworden? Vind jij het een stap vooruit?

Ben je geïnteresseerd in hoe die Amerikaanse verkiezingen werken? Klik dan op onderstaande knop. Hoe dat systeem precies werkt, legt correspondent Arjen van der Horst van NOS uit in deze video: