Terug

DOET HET ER TOE?

Al weken zijn er wereldwijd veel protesten en demonstraties.  Aanleiding is de dood van Amerikaan George Floyd in Minneapolis. De zwarte man overleed nadat politieagent Derek Chauvin bij zijn arrestatie zijn knie te lang op de nek van Floyd gedrukt hield.

Je kunt het niet gemist hebben: de moord op George Floyd op maandag 25 mei in Minneapolis en de protesten die ontstonden naar aanleiding ervan. En de reacties daar weer op. Iedereen vindt er wat van.

Heb jij een mening?

Mensenrechten, racisme en veiligheid

Het nieuws over de dood van George Floyd heeft een grote maatschappelijke impact. Er zijn veel discussies over de achtergronden en gevolgen van zijn dood. In veel landen zijn protesten, maar er worden ook demonstraties afgeblazen vanwege de coronamaatregelen. Het nieuws gaat over grote maatschappelijke thema’s zoals mensenrechten, racisme en veiligheid.

Is het hier anders?

Er zijn mensen die zeggen ‘het is heel vervelend wat er in Amerika gebeurt, maar hier is het anders’. Is dat zo? Ken je het verhaal van Mitch Henriquez nog? Zoals de dood van George Floyd de Amerikaanse politie onder een vergrootglas legt, zo gebeurde dat in Nederland na de dood van Mitch Henriquez.

Wat doe jij?

“Spreek je uit. Ben je actief op social media? Volg dan mensen van kleur, luister naar wat zij te zeggen hebben, ga bij jezelf te rade hoe inclusief jij bent en hoe inclusief jouw omgeving is. Wees oké met het ongemak dat je erbij voelt. Ik wil je uitnodigen en aanmoedigen om het echt te doen. Het is namelijk niet erg als je erachter komt dat je nog wat werk te doen hebt in de richting van gelijkwaardigheid en een meer inclusieve houding. Dat is waarschijnlijk bij ons allemaal zo. Het is pas erg als je het ontkent, of er niet mee aan de slag gaat.”

Wat vind jij van bovenstaande uitspraak?

Spreek jij je uit of raai je je om en bemoei je je er niet mee? Heb je ‘moeite’ met zwart? Ben je tegen racisme? Wie ben jij? Leg je antwoord uit.

Protesten

Weinig Nederlanders zien positieve gevolgen van de demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Slechts 11 procent voorziet dat de demonstranten het gewenste resultaat zullen bereiken en er meer begrip en minder racisme in de samenleving is. 36 procent denkt dat de tegenstellingen alleen maar worden vergroot.

Wat denk jij? Welk effect heeft het demonstreren?

Zou jij mee willen doen aan een demonstratie? Waarom wel/niet?

Hoe vorm je een mening?

Kijk-, lees- en luistertips

Hieronder wat kijk-, lees- en luistertips om wat meer kennis te krijgen over thema’s als racisme, institutioneel racisme, privilege en wat je kunt doen met je privilege.

  1. When they see us; een film

2. Een reis door de zwarte geschiedenis in de Verenigde Staten die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het #BlackLivesMatter en uitsluitingsprocessen in het hier en nu. 

3. Dat je allerlei voordelen hebt in het leven, enkel omdat je huid wit is in plaats van zwart, is een raar maar waar gegeven. Je kunt misschien denken, dat het zeker in Nederland, best wel meevalt. Dan moet je onderstaande (al oude) video van een gymleraar en zijn leerlingen even bekijken:

Wat vind je van het filmpje?

Is het eerlijk wat je ziet?

Ben jij iemand met het geluk geboren te zijn met meer kansen?

4. Larica en Kelvin vertellen over hun ervaringen met racisme in Nederland.

Ben jij of ken jij iemand die wel te maken heeft met rascisme? In welke vorm? Wat doet dat met jou of diegene?

En als je daar nooit mee te maken hebt gehad.. wat zegt dat over jou en je omgeving?

STELLINGENSPEL • Je geeft de leerlingen een stelling en zij ...

Uitdaging:

Bedenk vijf stellingen. Licht elke stelling kort toe en verwijs bij elke stelling naar een alinea uit dit bericht of naar een alinea uit een nieuwsbericht. Voeg dan het gevonden bericht toe.

Bespreek de stellingen in groepjes; dat kan in de klas , maar ook online.

DOET HET ER TOE?

Jouw mening doet er toe! - Online tegeltjes bakken - WBVB Rotterdam

En om dit moeilijke onderwerp voor nu even af te sluiten een filmpje..

Wat zegt dit filmpje volgens jou?