Dry January, Veganuary….heb jij goede voornemens?

Goede voornemens, heb jij ze? Hoe kun je ze écht volhouden?


De meeste van ons hebben ze…… goede voornemens. Lockdown of niet. Na amper 2 weken vliegt een groot deel van deze doelen alweer de prullenmand in. Uit onderzoek is gebleken dat maar 8% zijn of haar goede voornemens effectief en langdurig blijft volhouden. Ben jij vastberaden om dit jaar bij die 8% te horen? Of behoor jij tot die groep die goede voornemens maar onzin vindt.

Wat vind jij van goede voornemens?

Wat zijn de meest voorkomende goede voornemens, denk je?

Wat is jouw goed voornemen?

Goede voornemens: een eeuwenoude traditie

Vaak start je met goede voornemens in januari, de eerste maand van het nieuwe jaar. Je wil een nieuwe, frisse start maken. Lang geleden werd dit al gedaan door de Babyloniërs. Ongeveer 4.000 jaar geleden maakten zij aan het begin van het jaar beloften aan hun goden. Tegenwoordig stel je goede voornemens voornamelijk op voor jezelf. Je wil meer genieten, gezonder eten, meer tijd doorbrengen met familie en vrienden of stoppen met roken en alcohol. Het is vaak gericht op iets meer of minder van iets doen.

Wist je dat de maand januari eigenlijk helemaal niet het goede moment is om te starten met goede voornemens? Het lijkt een logisch moment, maar door de drukke feestdagen, jaarafsluitingen, etentjes en andere verplichtingen heb je eigenlijk helemaal geen tijd gehad om je écht goed voor te bereiden. Heb je even van een afstandje kunnen bekijken wat je anders zou willen? Waarschijnlijk heb je door alle feestdagendrukte te weinig energie om in januari echt je best te kunnen doen.

Wat is dan wel een goed moment om te starten met goede voornemens? Augustus en september! Je bent heerlijk uitgerust van een lange vakantie, je hebt energie opgedaan door zon en ontspanning en er ligt letterlijk een nieuw seizoen voor je. Het schooljaar begint weer, het werk wordt weer opgepakt en het nieuwe sportseizoen gaat van start. En dat in tegenstelling tot de ‘verplichte’ voornemens die je jezelf in januari oplegt.

Goede voornemens: wat wil je écht?

Bij goede voornemens denken we vaak aan beperkingen. Aan zaken die we moeten doen óf minderen óf helemaal niet meer mogen. Je conditie moet beter, dus je moet vanaf nu iedere dag een rondje gaan hardlopen. Je wil bewust gaan eten, dus vanaf nu zeg je ‘nee’ tegen alle zoetigheden. Waarschijnlijk gooi je met zo’n aanpak na twee weken de handdoek weer in de ring. Te strenge doelen zijn niet haalbaar. Leg de lat dus niet te hoog en vraag niet het uiterste van jezelf.

Met onderstaande tips vergroot je de kans aanzienlijk om jouw goede voornemens dit jaar wél vol te houden:

Maak je doelen meetbaar, realistisch en behapbaar. ‘Vanaf 2022 twee keer per week 30 minuten wandelen’ voldoet bijvoorbeeld aan al deze voorwaarden, terwijl ‘meer bewegen’ te vaag is. 

Focus op het maken van gewoontes. Vervang je huidig patroon door een nieuw patroon. Vervang dat uurtje voor de televisie bijvoorbeeld door een halfuurtje wandelen. Om er een gewoonte van te maken, is het belangrijk dat je het altijd op dezelfde dag en/of tijd doet: bijvoorbeeld elke maandagavond sporten of elke avond lezen voor het slapengaan in plaats van televisie te kijken. 

Leg de focus op één gewoonte per keer. Pas wanneer iets een gewoonte is geworden – gemiddeld na 66 dagen – kan je met een nieuwe goede gewoonte beginnen.  

Behandel slechte gewoontes anders dan goede gewoontes. Om te stoppen met slechte gewoontes (denk bijvoorbeeld aan roken) is de meest effectieve manier om het in één keer te doen, van de ene dag op de andere. Beginnen met goede gewoontes bouw je dan weer beter langzaam op. Bijvoorbeeld elke week 5 minuten langer wandelen.

Zoek sociale controle en steun. Vraag eens rond in je vriendenkring of er iemand dezelfde doelstelling heeft. Zo kan je elkaar motiveren, steunen en vaak zelfs samen het goede voornemen uitvoeren. Een studie ontdekte dat vrouwen die hun goede voornemen met andere deelden, 10% meer kans van slagen hadden om hun voornemen vol te houden.

Maak goede voornemens leuk. Neem je favoriete muziek mee tijdens je wandeling of ga eens op verkenning in een nieuwe buurt. Als je jouw goede voornemen ziet als iets om naar uit te kijken, zal je het ook makkelijker volhouden.

Beloon jezelf. Door je goed gedrag te belonen, zal je het langer volhouden. Als je bijvoorbeeld jouw doel hebt bereikt, kan je jezelf eens belonen met een leuk uitje of een etentje bij je favoriete restaurant.

Gebruik apps en andere tools. StickK is een zogenaamd ‘commitment-platform’ met alle tools om jouw goede voornemens te verwezenlijken. Een sportapp zoals Strava kan je dan weer helpen met het behalen van jouw sportieve doelstellingen. 

(Bron: https://www.hollandandbarrett.nl/advies/gezondheid/goede-voornemens/)