Een extraparlementair wattuh….?

Een kabinetsoptie waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt.


Het samenstellen van een nieuw Nederlands kabinet. Al weken, nee maanden staat het nieuws hier bol van. Telkens mislukken de onderhandelen en horen we wat er niet kan. Welke opties zijn nog over? Er wordt nu gesproken over een extraparlementair kabinet.

Een extraparlementair kabinet….

Wat is dat precies?

Mocht je het zelf niet weten….vraag het aan je ouders, opa of oma of aan je docent. In de jaren 70 was er namelijk ook zo’n extraparlementair kabinet.

In de podcast ‘Lang verhaal kort’ wordt in het kort uitgelegd wat een extraparlementair kabinet nou eigenlijk is en welke andere opties nog over zijn voor een nieuw kabinet. Luister maar mee!

Bij een extraparlementair kabinet ontbreekt dus het regeerakkoord. De partijen leggen niet precies vast wat er de komende jaren moet gebeuren, maar maken vooraf alleen een klein lijst met afspraken, het regeringsprogramma. Daarnaast kunnen er in het kabinet ministers zitten van veel verschillende partijen. Bijvoorbeeld CDA (15 zetels), VVD (36 zetels) en D66 (24 zetels), maar dan aangevuld met ministers van bijvoorbeeld GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie. Hierdoor kunnen partijen zich meer betrokken voelen bij het kabinet, maar zich ook vrijer voelen om af en toe tegen het kabinetsbeleid te stemmen.

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van zo’n extraparlementair kabinet?

Stel jij bent informateur en je hebt de taak gekregen een nieuw kabinet te vormen.

Wat zou jouw advies zijn aan de huidige partijen?

Het is weer even afwachten of de partijen met behulp van informateurs tot een akkoord kunnen komen. Zo niet, dan zouden we misschien wel opnieuw naar de stembus moeten.