Terug

EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST

Het is het jaar 2050, ruim dertig jaar na nu. Jij bent inmiddels een veertiger. Je hebt waarschijnlijk een baan en misschien een gezin. Je woont ergens in een stad of dorp in Nederland. Hoe zou Nederland er dan uitzien?

Welkom in de toekomst!

Rijden er in 2050 zelfrijdende auto’s op de weg? Is een deel van Nederland onder water gelopen? Leveren drones pakketjes bij de voordeur af? Betalen we nog met cash geld? Bestaat de Europese Unie nog? Dat weten we allemaal niet. Wat we wel weten, is dat Nederland er dan heel anders uit zal zien dan nu. Logisch, natuurlijk. Nederland heeft geen vaste vorm, het verandert continu. Het Nederland van voor de Tweede Wereldoorlog is nauwelijks nog te vergelijken met het Nederland van nu.

Afbeeldingsresultaat voor nederland in de toekomst

Is Nederland toekomstproof?

Er wordt dus van alles ontwikkeld en bedacht om Nederland toekomstproof te maken. Maar zelf kun je natuurlijk ook een bijdrage leveren. Sterker nog: als iedereen een paar duurzame keuzes maakt in z’n leven, dan komen we al een stuk dichter bij de klimaatdoelstellingen.

Wat kies jij?

Uitdaging:

Hoe denk jij dat Nederland er in 2050 uit zal zien als we zo doorleven zoals we altijd deden, dus niets veranderen aan onze levenstijl? Voorspel hoe Nederland of de wijk waar je woont in 2050 is ingericht. Hoe ziet je huis eruit? Hoe zorg je ervoor dat je boodschappen in huis hebt? Hoe reis je naar je werk? Hoe ziet de omgeving rondom je huis eruit? Hoe maak je je eten klaar en wat eet je eigenlijk? Etc. Probeer een beeldend verslag te maken; je kunt denken aan een mindmap met foto’s of tekeningen, een collage.. Bedenk maar!

Hoe zal Nederland er in 2050 uit kunnen zien als we nu allemaal een steentje bijdragen aan duurzaamheid? En stel dat we (Nederland) ook nog eens grootsere aanpassingen doen die ons leven op lange termijn beschermen of vergemakkelijken? Over wat voor bijdrage en aanpassingen hebben we het dan? Maak ook nu weer een beeldend verslag: hoe kan Nederland er in 2050 uitzien? Wat kunnen de mensen zelf doen om daar aan mee te werken? En welke grote aanpassingen zijn nodig om ons (onze toekomst ) te beschermen?

Duurzame dilemma’s en stellingen ; Wat kies je en waarom? Wissel je antwoorden uit met een medestudent. Ieder bedenkt 2 kritische ‘doorvraag-vragen’ waar je vervolgens weer antwoord op geeft. Bedenk goede argumenten! Deel uiteindelijk je antwoorden, vragen en antwoorden met je docent.

Bron; Krant+Panorama+Nederland-WEBDef.pdf