First dates @ Firda

Heb jij wat met Valentijnsdag? Of je nou wel of niet een romanticus bent, iedereen kent het. Wat vind jij van liefde? Bij Firda besteden we aandacht aan Valentijnsdag, omdat dit dé dag in het jaar is waarop je iemand de liefde kan verklaren, maar ook iets aardigs tegen iemand kan zeggen of dankbaar zijn voor iemand die je kent. Naast Valentijnsdag op 14 februari is het ook de week van de liefde, het thema van dit jaar is Let’s talk about Love & Sex.


Het thema van de Week van de Liefde in 2024 is Let’s talk about Love & Sex. Er is (samen met jongeren) gekozen voor dit thema, omdat post-corona daten en flirten anders is. Online communicatie voelt gemakkelijker, maar offline communicatie lijkt moeilijker te zijn (geworden). Met dit thema hopen we jongeren te ondersteunen in het verbeteren van zowel online als offline communicatievaardigheden rondom relaties en seksualiteit. 

Waarom de Week van de Liefde?

De Week van de Liefde is een themaweek om het gesprek rond seksuele vorming op scholen te stimuleren. Iedereen krijgt gedurende het leven te maken met relaties en seksualiteit, ook op school.  Een goede voorbereiding en taboeloze gesprekken rond het thema zijn hierom van belang. 

Praat erover!

Praten over liefde en seks is belangrijk zodat jij en de ander plezierige ervaringen kunnen hebben. Tegenwoordig praten jongeren vooral veel online met elkaar over relaties en seks(ualiteit) Hierdoor wordt de offline communicatie steeds spannender en lastiger. Offline contact heeft verschillen, maar ook overeenkomsten met online contact. 

Offline / Online?

  • Offline weet je precies wie er tegenover je staat, online misschien niet.
  • Offline zie je iemands gezichtsuitdrukking en lichaamshouding, online heb je emoji’s.
  • Offline kun je elkaar ook aanraken als je dat wil (knuffel, kus, etc).

Iedereen is anders en dus communiceert iedereen ook anders.

Wat zou jij willen bespreken in de klas over dit onderwerp?

Wat is belangrijk in communicatie met de ander?

De onderstaande kernwaarden zijn een belangrijke basis voor de start van communicatie:

  • Respect: voor de ander en voor jezelf. 
  • Luisteren: luister naar wat de ander zegt, laat de ander uitpraten, stel vragen, etc. 
  • Grenzen: vraag naar grenzen, ga niet over de grenzen van de ander of van jezelf. 

Ook zijn er een aantal voorwaarden waaraan een fijne communicatie moet voldoen:

  • De tijd nemen: voor het gesprek, elkaar te leren kennen; wat vindt iemand wel of niet leuk? 
  • Veel samen zijn of minder samen zijn; sommigen vinden het fijn om elkaar vaak te zien en anderen liever iets minder. Dit is allebei oké, dus stem dit onderling af. 
  • Ruimte geven voor verschil; iedereen is anders, dit is juist wat relaties (in welke vorm dan ook) interessant maakt. 

Dobbelspel

Wil jij in jouw klas praten over liefde, seksualiteit en communicatie (online en offline). Hiervoor kan je gebruik maken van het dobbelspel met vragen rondom deze thema’s:

Bron: sexuelevorming.nl