Terug

CHAGRIJNIG ALS JE OFFLINE BENT?

Snoepen, internetten, roken, drinken. Veel mensen doen het, maar lang niet iedereen is verslaafd. Sommige mensen kunnen niet zonder stimulerende middelen. Alcoholverslaving komt het meest voor, maar het aantal mensen met een drugsverslaving, medicijnverslaving, koopverslaving of gameverslaving stijgt. Wanneer spreek je wel van een verslaving? En wat kun je er aan doen?

School , stage of werk met daarnaast een internet- of gameverslaving gaan moeilijk samen. Een dergelijke verslaving beheerst grotendeels je dagbesteding en gaat ten koste van andere belangrijke zaken in je leven.

Wat zijn de meest belangrijke zaken in je leven?

Hoe werkt een verslaving?

Je spreekt van een verslaving als iemand:

Lichamelijk en psychisch

Verslavingen kunnen lichamelijk en psychisch zijn. Dat verschilt per persoon en verslaving. Een voorbeeld. Als je gestopt bent met roken, krijg je lichamelijke afkickverschijnselen. Je lichaam schreeuwt om nicotine.

Bij een verslaving aan liegen of winkelen is meer sprake van een geestelijke afhankelijkheid. Je voelt dat je de impuls moet onderdrukken, maar er blijft altijd dat stemmetje in je hoofd.

Stop je internetverslaving

Wanneer kun je spreken van een internetverslaving? 

Vluchtgedrag

Uren achter de computer chatten, gamen en bijvoorbeeld pornosites bezoeken, geeft je de mogelijkheid om de problemen van alledag te vergeten. Er zijn meerdere oorzaken die een verslaving in de hand werken. Om te beginnen kan het erfelijkheid zijn. De kwetsbaarheid voor een verslaving krijg je dan door via de genen.

Daarnaast speelt iemands persoonlijkheid een rol. Iemand die eenzaam is, minderwaardigheidsgevoelens heeft en zich snel verveelt, heeft meer kans verslaafd te raken. Het middel (chatten, gamen) is een vlucht uit de werkelijkheid.

Bij gamen en/of gokken spelen spanning en de drang om te winnen een rol. Ook psychische problemen maken iemand gevoeliger om verslaafd te raken. De combinatie van een psychisch probleem en één of meer vormen van verslaving, komt dan ook veel voor.

Gameverslaving | Wij helpen je | Trubendorffer

En hoe zit dat met jou? Hoeveel tijd besteed jij aan gamen en/of internet? 

Wat leert dit over jezelf?

Wil je met iemand praten? Je kunt altijd bij je studiegeleider terecht!