Terug

GEEN KLEDING KOPEN

Met je kledingkeuzes maak je verschil voor het klimaat. Vóór een nieuwe broek of jurk in de winkel ligt, is kledingstof en energie nodig. Kleding maken veroorzaakt CO2-uitstoot en zo min mogelijk nieuwe kleren kopen is dus beter voor het milieu. Ontdek hoe je je koopgedrag kunt aanpassen om klimaatvriendelijk te shoppen.

Je CO2-uitstoot daalt flink als je geen nieuwe kleren meer koopt. Ga de uitdaging aan om zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen. Doe zo lang mogelijk met bestaande kleding. Gebruik deze tips om vlekken te verwijderen en kleding te repareren. Als dit niet lukt is de stof opnieuw te gebruiken. Gooi kleren die niet meer zijn te repareren in de de textielbak, dan is recycling de volgende stap.

Kleding gaat langer mee als je op de juiste manier wast en netjes opbergt. Bekijk de was- en opbergtips zodat je langer van je kleren kunt genieten. Ook met kleding die ‘over de datum’ lijkt kun je nog meer dan je denkt. Minder nieuwe kleren kopen heeft veel impact omdat de productie van kleding veel vraagt van mens en milieu.

Kleding kopen

Hoe vaak koop jij nieuwe kleding? Bij de gemiddelde Nederlander zijn dat 20 kledingstukken en 6 paar schoenen per jaar. Die enorme kledingberg heeft ook een enorme impact op het milieu. Kwaliteitskleding kopen is natuurlijk goed, maar wat nog veel meer bespaart is helemaal geen kleding kopen! Hoe lang hou jij dat vol?

5 redenen om mee te doen:

Je bespaart tijd omdat je niet gaat shoppen

Je bespaart flink wat geld

Je kan kleding ruilen met vrienden

Je herontdekt je eigen garderobe/kledingkast

Je bent groen bezig!

Doe je mee met ‘Geen kleren kopen!’?