Terug

GEWOON. BLOOT.

Sinds kort is er een nieuw programma bij Zapp; Gewoon. Bloot. Hier zijn aardig wat woorden over gevallen en er is veel kritiek geuit over het uitzenden van dit programma.

Op de site van dit programma is het volgende te lezen:

Vraag jij je soms af of je lichaam wel normaal is? Niet zo gek, want op Instagram, Snapchat en TikTok lijkt iedereen perfect! Veel mensen gebruiken filters, make-up of gaan zelfs onder het mes om er beter uit te zien. Dat maakt het lastig om te zien wat nog ‘echt’ is. Daarom komt NPO Zapp met Gewoon. Bloot. Een programma waarin een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça vijf doodgewone mensen het hemd van het lijf vraagt. Letterlijk! Want onze gasten zijn poedelnaakt.

Kinderen worden dagelijks geconfronteerd met grote hoeveelheden reclame-uitingen. Het beeld dat daarin wordt neergezet is vaak gemanipuleerd en niet hoe een lijf er in het echt uit ziet. Dat heeft impact op de manier waarop kinderen zichzelf zien en het ideaalbeeld dat ze hebben. Tel daar alle perfecte plaatjes bij op die ze iedere dag voorbij zien komen op social media, en je kunt je wel voorstellen dat veel kinderen al op jonge leeftijd onzeker zijn over hun lijf.

GEWOON. BLOOT.
Bron: zapp.nl

Wat vind jij hiervan?

De meningen over dit programma waren verdeeld. Niet alleen op twitter werden deze meningen gedeeld, ook in de Tweede Kamer zijn er vragen gesteld over dit programma.

Begrijp je dat er kritiek is geuit over dit programma? Waar komt dat vandaan denk je?

Op de site is onder andere te lezen dat kinderen op social media en via reclames dagelijks geconfronteerd worden met gefilterde en gefotoshopte lichamen. En dit is natuurlijk niet altijd de werkelijkheid. Hier kunnen kinderen (én jongeren natuurlijk) onzeker van worden.

Wat is jouw mening over dit programma?

Hoe was dit in de tijd dat jij opgroeide en je lichaam veranderde? Had je hier veel vragen over? Had je de mogelijkheid om die te stellen?

Hoe ga jij om met ‘bloot?’

Denk je dat het beeld van kinderen/jongeren beïnvloed wordt door social media en reclame?

Word jij zelf wel eens onzeker van alles wat je zien krijgt op social media?

Bron: www.zapp.nl/programmas/gewoon-bloot