Terug

GOED VOOR JEZELF ZORGEN IN CORONATIJD: HOE DAN?

Vanwege het coronavirus zitten veel mensen meer thuis dan normaal. Je komt weinig buiten, je hebt niet veel contact met andere mensen en bent meer op jezelf aangewezen. Deze situatie is voor iedereen lastig. Hoe is dat voor jou?

Uit onderzoek van Zilveren Kruis onder ruim 1500 Nederlanders blijkt dat vooral onder 18- tot en met 24-jarigen de psychische klachten steeds meer toenemen. 57 procent van hen voelt zich steeds vermoeider en somberder. Jongeren zeggen vooral last te hebben van stress door onzekerheid. Ook voelen ze zich eenzaam doordat de maatregelen sociaal contact moeilijk maken.

Ben jij of ken jij iemand die zich ook steeds vermoeider en somberder voelt? Weet jij hoe dat komt?

  1. Let goed op je lichamelijke gezondheid. Hoe voel je je vandaag en hoe was dat gisteren? Eet gezond en beweeg zoveel mogelijk, ga bijvoorbeeld een rondje wandelen of fietsen.
  2. Probeer een dagelijkse structuur aan te houden. Sta op tijd op, doe de gordijnen open en zorg voor zuurstof. Ga lekker douchen, kleed je aan, eet gezond en bedenk wat je de dag gaat doen. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed.
  3. Praat over het coronavirus en de gevolgen ervan. Je emoties mogen er zijn. Bel iemand bij wie je je fijn voelt en praat erover. Houd contact met je vrienden, klasgenoten en familie via telefoon of WhatsApp.
  4. Blijf niet te veel bezig met het nieuws rondom het coronavirus, dat kan je juist onrustig maken. Kijk bijvoorbeeld een keer per dag het nieuws op tv of op een website.
  5. Probeer leuke dingen te doen die wel kunnen, bijvoorbeeld muziek maken of luisteren, een boek lezen, binnen sporten, een spelletje doen of puzzelen.
  6. Probeer niet te veel alcohol te drinken en te roken, en let op het gebruik van medicijnen.

Wees lief voor jezelf.

Het is belangrijk om te blijven praten over wat je bezighoudt. Zit je er even doorheen? Praat hier dan met iemand over. Bijvoorbeeld met je studiebegeleider, iemand die je op school vertrouwt, familie, klasgenoot of vrienden. Je kunt voor een luisterend oor ook altijd contact opnemen met een medewerker van Bureau TAB.