Goede voornemens voor 2024?

Het nieuwe jaar is weer begonnen, een moment om opnieuw te beginnen met goede voornemens of slechte gewoontes achterwege te laten. Maar is de datum 1 januari wel het beste moment om daaraan te beginnen?


Waarom denk jij dat mensen goede voornemens maken voor het nieuwe jaar?

Lukt je het vanaf deze datum makkelijker om te stoppen met snoepen of stoppen met roken en te beginnen met meer sporten. Of vaker op bezoek te gaan bij een vriend die je weinig ziet? Juist in januari, wanneer de feestdagen achter de rug zijn maar de dagen nog kort en koud zijn is het aantal mensen die somber of depressief zijn heel groot. Alle goede voornemens die bedenk, zijn die wel vol te houden? Misschien is het juist in deze tijd van het jaar ook wel extra moeilijk en kan je ook best een ander moment kiezen om iets te veranderen aan je gewoontes.

Het lukt beter als je de voornemens die je bedenkt niet te ingewikkeld zijn of jouw doelen heel groot. Dus in plaats van vijf keer in de week naar de sportschool en daar na een paar weken helemaal klaar mee te zijn, kies iets wat je volhoudt. Denk na waar je blij van wordt, wat je wil doen, wat goed voor je is en wat je wil veranderen. Wat je goede voornemen ook is, je kan daar iedere dag van het jaar mee beginnen!

Welke goede voornemens heb jij al eens gemaakt?

Zijn er gewoontes die je wil veranderen?

Ongeveer drie kwart van de mensen bedenkt goede voornemens, en na zo’n twee weken heeft ruim 90% van deze mensen ze alweer overboord gegooid. Met deze tips maak je haalbare doelen.

Zet een timer van 5 minuten en schrijf aan de hand van de volgende vragen doelen op:

1. Kan ik dit doel behalen? Als het antwoord nee is, kies dan een doel waar je een beter gevoel bij hebt.

2. Start klein, begin met een voornemen waarvan je weet: ik kan dit!

3. Maak het doel duidelijk, bijvoorbeeld wandelen is concreter dan een ruim begrip als gezonder leven.

4. Wanneer ga ik beginnen?

5. Wat ga ik doen als ik het even niet ziet zitten?

6. Wanneer is mijn doel behaald en hoe ga ik het dan vieren?