Goede voornemens

Doei 2022, hallo 2023!

Wanneer er een nieuw jaar aanbreekt, worden vaak de goede voornemens afgestoft of nieuwe goede voornemens bedacht. Doe jij dat ook? En…. hoe zorgen we ervoor dat het niet alleen bij voornemens blijft?


Misschien herken je het wel. Je hebt aan het einde van 2021 bedacht wat je in het nieuwe jaar anders of beter wil gaan doen. Zijn deze voornemens overeind gebleven of zijn ze na een aantal weken gesneuveld? Uit onderzoek is gebleken dat maar 8% zijn of haar goede voornemens effectief en langdurig blijft volhouden. Hoe zorg je ervoor dat ze slagen?

Opdracht:

Bedenk voor jezelf wat je dit jaar anders/beter wil gaan doen of waar je jezelf in wil ontwikkelen.

Maak samen met je groepje of klas een ‘goedevoornemenstekening’. Maak een simpele, kleine tekening van jouw goede voornemen. Geef je tekening door aan iemand anders. Vul de tekening verder aan door op de lijnen van de vorige tekening jouw goede voornemen te schetsen. Ga zo door totdat het blad vol is.
Voilá! Een overzicht van je groepje of klas met alle goede voornemens erop!

De docent bewaart deze tekening. Spreek samen af wanneer jullie deze weer erbij pakken om te kijken welke voornemens zijn gelukt en nog overeind staan!

Tips om je goede voornemens te laten slagen:

Begin klein

Dit is al een opdracht op zich. Zorg ervoor dat je je goede voornemen klein maakt. Maak een overzicht met voornemens die je al snel kunt laten slagen. Als je bijvoorbeeld geld wil besparen, begin dan met ’s avonds of ’s ochtends een broodje te smeren je portemonnee in je kluisje te leggen zodat je geen geld uitgeeft in de kantine.

Beloon jezelf

Door jezelf te belonen voor het behalen van deze kleinere doelen, geef je jezelf weer nieuwe energie om verder te gaan. Je hoeft echt niet altijd streng voor jezelf te zijn als je dingen wilt veranderen.

Hou het realistisch

Het is goed om een balans te vinden tussen wat haalbaar voor je is en wat je uitdaagt. Miljonair worden willen we allemaal wel, maar hoe realistisch is het dat dat dit jaar gaat lukken? Maak er een challange van om in ieder geval iets dichter bij je doel te komen. Bekijk bijvoorbeeld wat je elke maand kunt missen en welke aankopen je zou kunnen schrappen. Bepaal op basis hiervan welk bedrag je per maand opzij wil gaan zetten om zo dichterbij je spaardoel te komen.

Schrijf je doelen op

Beschrijf welke doelen je wil gaan halen. Doe dit zo concreet mogelijk en zorg ervoor dat het meetbaar is. Hoe ga je het aanpakken? Doe dit door je doel op te delen in stappen. Wil je bijvoorbeeld de marathon gaan lopen? Begin dan klein! Een kilometer lopen is het begin van je marathon! Bouw dit langzaam op. Schrijf op hoe je dit gaat doen, hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt en meet je vooruitgang. En…. vergeet het niet te vieren als je steeds een klein stukje van je doel hebt gehaald!

Bespreek het met vrienden en familie

Naast het opschrijven van je goede voornemens kan het ook helpen om je voornemens te bespreken met familie en vrienden. Zo blijft je voornemen ‘levend’. Vertel wat je wil bereiken! De mensen om je heen kunnen je helpen, steunen of motiveren. Ook kan het helpen wanneer ze aan je vragen hoe het gaat met je voornemen. Een beetje groepsdruk kan soms al een beetje helpen!

Hou vol

Dit lijkt de makkelijkste, maar we weten allemaal dat het best lastig kan zijn om vol te houden. Bedenk voor jezelf dat het echt wel voor kan komen dat het een keer niet lukt. En dan is de vraag hoe je daarop gaat reageren. Geef je gelijk op? Denk je dat het toch al is mislukt? Raap jezelf weer bij elkaar! Het is niet het einde van de wereld, hou vol!

Wat je goede voornemens ook zijn, een goede aanpak is het halve werk. Neem jezelf en je voornemen serieus. Je zult merken dat je er veel voldoening uit gaat halen.

Zet hem op!

bron: www.studiekeuzelab.nl

Opdracht

Stel je voor…. je bent bij een waarzegger langs geweest om te laten voorspellen wat het nieuwe jaar jou gaat brengen.
Teken voor jezelf een ‘glazen bol’. Wat zie je? Hoe ziet het er in december 2023 voor je uit? Wat heb je bereikt? Durf te dromen!

Voilá! Je hebt je doelen voor 2023 te pakken!

Meer berichten over dit onderwerp? Kijk dan eens bij de volgende items of kijk eens rond op de site! Er is genoeg te vinden!