Terug

HAATTWEETS

D66-fractieleider Jetten leest haattweets voor: ‘achterlijke flikker’ en ‘pisnicht’.

Bron; NOS.nl

Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 heeft op Instagram en Twitter een video gedeeld waarin hij laat zien wat voor homohaat hij online over zich heen krijgt. Het is vandaag de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie en hij leest in zijn tweet een reeks haatberichten voor, met termen als ‘kankerhomo’, ‘achterlijke flikker’, ‘stinkhomo’ en ‘pisnicht’.

“Sommige mensen vragen zich af of zo’n internationale dag tegen homofobie echt nodig is. Oordeel zelf”, schrijft Jetten bij zijn bericht.

En wat oordeel jij? Is het nodig om een internationale dag tegen homofobie te hebben? Waarom wel of niet?

Jetten leest in onderstaande video voor wat voor verwensingen hij zoal krijgt via sociale media:

Rob Jetten @RobJettenKankerhomo. Achterlijke flikker. Vieze pisnicht. Sommige mensen vragen zich af of zo’n internationale dag tegen homofobie echt nodig is. Oordeel zelf. #IDAHOT #loveislove4 uur geleden

Ene Bert op Twitter: ‘Tja, eigen schuld dikke bult!

Bert vindt dit allemaal wel kunnen. Ben jij een Bert?

“Elke dag komen er tientallen van dit soort berichten binnen”, zegt Jetten in een toelichting. “Dit is een selectie van de berichten die we hebben opgeslagen, die wel heel ver gaan. Soms word je er verdrietig van, soms heel boos, vaak moedeloos. Maar ook ergens wel strijdbaar. Dit is niet acceptabel.”

Jetten, die zelf homoseksueel is, zegt dat hij “een spiegel wil voorhouden aan mensen die dit soort haat spuien”. “En ik wil mensen ervan doordringen dat dit ook in Nederland veel gebeurt. Dat het niet onschuldig is als je dit soort woorden gebruikt, je raakt er mensen mee. Er moeten echt dingen gebeuren in Nederland: een goede voorlichtingscampagne voor jongeren om de scheldwoorden homo en flikker te verdringen. En wij pleiten ervoor om bij de politie aparte discriminatierechercheurs aan te stellen. Dat heeft in het buitenland een goed effect gehad.”

Uitdaging

Wat vind jij van haatberichten? Schrijf een reactie op de tweet van Rob Jetten.

Zijn de berichten onschuldig?

Vind je dat iedereen kan zeggen wat en hoe hij/zij het wil zeggen, omdat we het een recht van meningsuiting hebben?

Vind je haattweets misschien verwerpelijk?

Heb je wel begrip voor degenen die de haatberichten schrijven?

Vind je het onacceptabel dat mensen zich zo uitlaten?

Onderbouw je antwoord uit met argumenten!