Terug

HEMELVAART EN PINKSTEREN

Het is net Pasen geweest. Dat betekent dat Hemelvaart en Pinksteren voor de deur staan. Maar hoe zat dat ook alweer?

Uitleg in anderhalve minuut:

Nog even in het kort:


Pasen: Kruisiging en opstanding van Jezus (Zoon van God).

Veertig dagen na Pasen is het Hemelvaartsdag. Pasen begint altijd op een zondag en omdat de periode tussen Pasen en Hemelvaart altijd precies veertig dagen is, valt Hemelvaartsdag altijd op een donderdag. Wel kan de datum steeds weer anders zijn. Dit heeft te maken met het “kerkelijk jaar” wat niet helemaal gelijk loopt met het zogenaamde kalenderjaar.

Tijdens deze 40 dagen tussen Pasen en Hemelvaart heeft Jezus zich regelmatig aan het volk en aan zijn vrienden laten zien. Wellicht omdat ze het nog niet helemaal konden geloven. Denk maar aan ongelovige Thomas! Bedenk je hierbij dat Jezus dus met Pasen is opgestaan uit de doden. Niet zo heel gek dus dat zijn vrienden het moeilijk konden geloven.
Op de veertigste dag is hij definitief naar de hemel gegaan, naar zijn Vader. Dit noemen we dus Hemelvaart.

Tien dagen na Hemelvaart wordt “Pinksteren” gevierd. Het wordt vijftig dagen na Pasen gevierd en daarmee heb je ook meteen de betekenis van Pinksteren. Het woord is afgeleid van het Griekse woord pentekost√® dat vijftig betekent. Met Pinksteren herdenken we dat de Heilige Geest werd uitgestort.

Met Pinksteren wordt herdacht dat de geest van God komt op aarde is gekomen. Dit is de ‘helper’ die Jezus zijn leerlingen heeft beloofd, vaak gesymboliseerd door een duif of een vuurvlam.

De twaalf apostelen en ruim honderd andere volgelingen van Jezus zijn samen in Jeruzalem als de Heilige Geest neerdaalt.

Ze raken letterlijk in vuur en vlam en vertellen iedereen die het maar horen wil dat God niet boos is, maar van mensen houdt. Wat heel bijzonder is, is dat alle mensen die luisteren de boodschap in hun eigen taal horen.

De apostel Petrus houdt een toespraak waarin hij toehoorders oproept om zich te bekeren. Hij heeft succes: drieduizend mensen laten zich diezelfde dag nog dopen, waarmee de eerste christelijke gemeente ontstaat. Pinksteren wordt dan ook gezien als de geboorte van de kerk.

Wist je dit (nog) van Hemelvaart en Pinksteren?

Kun je begrijpen dat de volgelingen/vrienden van Jezus best wel moeite hadden met het te geloven?

Heb jij ook wel eens dat je iets (van iemand die je heel goed kent) gewoon niet kan geloven? Bijvoorbeeld dat hij iets heeft gedaan of iets heeft gezegd?

Wat doe je dan? Leg je je erbij neer, of….?

Wat denk jij, is dit allemaal echt gebeurd? Of is het meer een verhaal dat wordt verteld waar je iets van kan leren? Leg eens uit!