Terug

ELKE DAG COMPLIMENTENDAG!

Stralende ogen en een glimlach: een compliment levert direct een positief gevoel op bij de ontvanger. Een compliment voelt goed; voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Het is net een soort cadeautje en het kost niets. Complimenten geven mag natuurlijk elke dag!!


1 maart was het complimentendag, maar is het niet veel leuker om veel vaker een complimentje te geven en te ontvangen?

Complimenten geven doe je zo:
Een complimentje geven vind niet iedereen makkelijk. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is.

1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…

2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!

4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.

5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vindt iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling

Nat Complimentendag (@Complimentendag) | Twitter

Wie heeft volgens jou wel een compliment verdiend?

Wat zou je tegen diegene zeggen?