Hey Barbie!

Wie kent ze niet, de wereldberoemde barbiepoppen? Speelgoedfabrikant Mattel heeft zijn poppenlijn uitgebreid met een Barbie met het syndroom van Down. “We willen ons steentje bijdragen om de stigmatisering in de samenleving tegen te gaan”, deelt de poppenmaker.


Ken jij de Barbiepoppen van vroeger? Heb je er zelf ook mee gespeeld?

Even in het kort

In 1945 richtte is het bedrijf Mattel opgericht. Het idee achter Barbie was dat de pop kon laten zien dat een meisje alles kan worden. In het begin kreeg de pop veel kritiek over haar figuur. In 1961 kwam Barbies vriendje Ken op de markt. Ook kwam toen een Barbie uit met rood haar. In 1980 kwam de eerste Afro-Amerikaanse Barbiepop uit, samen met een latino Barbie. Sinds 1945 heeft Barbie aardig wat beroepen gehad.

Waarom zou er kritiek zijn geweest op haar figuur? Vind je dit terecht?

In 2019 brengt Mattel genderneutrale poppen uit. De poppen hebben geen opvallend mannelijk of vrouwelijk uiterlijk. Bij elke pop krijg je een kit met meer dan 100 verschillende outfits. Zo kunnen kinderen de pop kleden zoals ze zelf willen. Ook heb je de keuze uit lang en kort haar en wordt de pop in verschillende kleuren geleverd. Kinderen zelf laten kiezen hoe hun pop eruit ziet. zorgt ervoor dat ze kunnen laten zien wie ze echt willen zijn.

Genderneutrale poppen, wat vind jij daarvan?

Inclusieve poppenlijn

Sinds kort is er een nieuwe Barbie uitgebracht. Deze Barbie heeft namelijk het syndroom van Down. Deze pop is de nieuwste aanwinst in de Barbie-Fashionistas lijn die onder meer bestaat uit een pop met een huidaandoening, een pop in een rolstoel, een pop met een prothese en een pop met een gehoorapparaat. Speelgoedfabrikant Mattel geeft aan dat ze hiermee ‘nog meer kinderen aanspreken met een Barbie waarin ze zichzelf herkennen en die hun omgeving weerspiegelt’

“Spelen met een pop die uit een andere leefwereld komt, kan het kind meer begrip en een groter gevoel van empathie bijbrengen. En dat leidt tot een meer inclusieve samenleving waarin plek is voor iedereen.”

Wat vind je van die uitspraak? Denk je dat het bij zal dragen aan een inclusieve samenleving waarbij we rekening houden met anderen?

Kijk eens welke poppen er allemaal beschikbaar zijn in deze Fashionistas lijn. Welke mis je nog?