Hoe verslavingsgevoelig ben jij?

Of je het nu gaat om alcohol, sociale media, eten of liefde: als je ergens niet zonder kunt, is dat bijna nooit gezond. Een verslaving beïnvloedt je leven altijd op een negatieve manier. Hoe je zo’n verslaving ontwikkelt, is een ingewikkeld verhaal – maar er zijn wel wat eigenschappen die erop kunnen wijzen dat je verslavingsgevoelig bent.


Herken jij je in deze eigenschappen? Dan ben je extra verslavingsgevoelig.

Verslavingsgevoelig betekent trouwens niet meteen dat je ook echt een verslaving ontwikkelt. ‘Verslaving’ is sowieso een veel breder begrip dan veel mensen denken: het gaat niet alleen om alcohol, drugs en tabak: je kunt in principe verslaafd raken aan alle sporten, gamen en zelfs aan mensen.

Het verschil tussen verslaving en enthousiasme

Betekent het dan meteen dat je verslaafd bent aan liefde als je niet zonder je vriend of vriendin kunt en dat je verslaafd bent aan sporten als je er heel gelukkig van wordt? Nou nee, dat ook weer niet.

Iets is een verslaving als je niet meer uit jezelf kunt stoppen met het gedrag en dat je er andere belangrijke(re) dingen voor opoffert. Je geeft bijvoorbeeld het geld dat eigenlijk voor eten bedoeld was uit aan gokken of genotsmiddelen, je gaat niet meer naar school omdat je de hele nacht niet hebt geslapen omdat je onder invloed was of de hele nacht zat te gamen of je slaapt minder omdat je aan één stuk door een serie aan het kijken bent. En dan niet één nachtje, maar heel veel achter elkaar. Elke keer denk je te stoppen, maar toch doe je het steeds weer..

Is er iets dat je vaker doet dan eigenlijk normaal is?

Heeft dat wel eens gevolgen gehad? Welke?

Een verslaving is natuurlijk iets heel anders dan een normale passie of liefde voor iets. Dan kijk je bijvoorbeeld wel uit naar een avondje gezellig wijn drinken in het café, maar zul je er nooit (oké, bijna nooit) andere belangrijke dingen voor opofferen.

Wat is een verslaving?
Wat kan een rol spelen?
Een familielid met een verslaving

Je familie speelt een rol in zowel je genen als je omgeving, dus het is geen wonder dat een familielid met een verslaving invloed heeft op de kans dat jij er ook één ontwikkelt. Dat betekent overigens zeker niet dat het altijd om dezelfde verslaving gaat: als je moeder verslaafd is aan alcohol, kun jij diezelfde patronen prima toepassen op sporten of eten.

Impulsiviteit

Beslis jij vaak op de dag zelf wat je gaat doen, zeg je zonder na te denken ‘ja’ als mensen je vragen ergens mee heen te gaan en denk je zelden na over langetermijngevolgen van je keuzes? Mensen die vaak afgaan op wat ze op dat moment willen, kunnen over het algemeen minder weerstand bieden aan verslavend gedrag; zijn dus verslavingsgevoeliger. Hoe minder controle je hebt over rustig beslissingen nemen, hoe vaker het gebeurt, en voor je het weet kun je echt niet meer zonder.

Een andere psychische diagnose

Een verslaving gaat vaak samen met andere diagnoses, waaronder een dwangstoornis. Hoewel ervaring met psychische klachten zeker niet altijd betekent dat je ook extra verslavingsgevoelig bent, is die kans er wel.

Naast OCD is ook ADHD een diagnose die relatief vaak samengaat met verslavingen, door de gelijke patronen in je hersenen.

Een laag zelfbeeld

Als je weinig zelfvertrouwen hebt en jezelf niet erg van waarde vindt, loop je ook een groter risico om een verslaving te ontwikkelen. En dat is misschien ook niet zo gek: een verslaving aan bijvoorbeeld games, alcohol of (niet) eten gebruik je vaak om even aan het echte leven te ontsnappen, en die wil is groter als je niet blij bent met jezelf en je leven.

Een traumatische ervaring

Je kunt het gedrag of ding/middel waaraan je verslaafd bent gebruiken om te ontsnappen aan dingen die je spannend vindt, maar ook om een traumatische ervaring te vergeten. Als je in je jeugd iets ergs hebt meegemaakt of bijvoorbeeld bent misbruikt of mishandeld, kun je een verslaving ontwikkelen als coping-mechanisme. Dat betekent dat je alles wat je met je verstand of met je emoties doet, doet om met een probleem of stress om te gaan, of die problemen wilt vergeten.

Sociale angst

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die zich eenzaam voelen en minder op hun gemak zijn in sociale situaties, eerder verslavingsgevoelig zijn dan mensen die dat niet zijn. Als je vaak in je eentje ongemakkelijk staat te zijn op een evenement, trek je bijvoorbeeld misschien eerder naar social media of alcohol om dat ongemak minder te maken.

En jij?

Herken jij je in 1 of meer van die eigenschappen? Wil je erover praten?

Ken jij iemand in je omgeving die verslavingsgevoelig is? Wat zou je kunnen doen?

Heb jij het idee dat je verslaafd bent aan iets en dat dat een negatieve impact heeft op je leven?

Schroom dan niet om daarover te praten en eventueel hulp te zoeken bij een huisarts of psycholoog.

Je hoeft je nergens voor te schamen, en je mentale en fysieke gezondheid gaan boven alles.

Zo steun je een vriend(in) met problemen

Vraag hoe het met iemand gaat

Neem het serieus

Ga niet meteen over op praktische zaken

Laat weten dat je er bent

Ga vaak op bezoek

Help met het hulp zoeken