Terug

HOEVEEL WATER ZIT ER IN JOUW KLEDINGKAST?

Een T-shirt maken kost al gauw 2700 liter water, om nog maar te zwijgen over de 8000 liter die nodig is voor een doodgewone spijkerbroek. Dit leidt tot serieus watergebrek in landen waar kleding wordt geproduceerd: Bangladesh ziet de grondwaterstand bijvoorbeeld jaarlijks met één tot twee meter dalen.

 

Waslijn Stock Photos, Royalty Free Waslijn Images | Depositphotos®

Wit t-shirt

Zo kun je beter kiezen voor een wit T-shirt, want kleding verven kost extra water. En dan vooral in het geval van beige en turquoise exemplaren. Dit verfproces gaat nog wel eens mis, omdat het aan veel eisen moet voldoen. Ook spijkerbroeken zijn waterverslinders, maar hiervoor geldt: hoe lichter, hoe slechter. Een donkere versie zonder tierlantijnen is de beste optie.

Katoen houdt ons warm, maar er zijn ook andere (lees: duurzamere) stoffen die ons lijf kunnen bedekken. Bamboe levert bijvoorbeeld zijdeachtige kleding op. Of trek eens kleding van linnen aan, lekker luchtig. Mocht je gek zijn op katoen, kijk dan voor aanschaf van je nieuwe aanwinst of er een duurzaamheidslabel in zit, zoals OCS, Cotton made in Africa of Better Cotton Initiative; altijd beter!

Tweedehands winkel

Af en toe een blik werpen in een tweedehands winkel kan ook geen kwaad. Het levert je in de meeste gevallen ook nog een uniek item op. Bij veel grote kledingwinkels, zoals H&M, WE en Claudia Sträter kun je afgedankte kleding een nieuw leven inblazen. Zij recyclen jouw oude kloffie.

Hier iets minder kleding kopen bespaart al veel in landen waar gebrek aan schoon, zoet water iedere dag levens kost.

Nederlanders kopen gemiddeld 2 tot 3 nieuwe kledingstukken per maand. Dat is per persoon aan water ongeveer 4 maanden lang twee keer per dag douchen. Vooral fast fashion maakt de kledingindustrie zo waterverslindend. Dat zijn dus juist de goedkope winkels. Elke maand lonken weer nieuwe collecties voor dumpprijzen waardoor consumenten kleren als wegwerpproducten behandelen.’

Een spijkerbroek van 10.000 liter

Dit is hoe je jeans met een lichte wassing draagt - Manify.nl

Doordat er zoveel water gebruikt wordt voor het maken van kleding, heeft dat invloed op de waterhoeveelheid van het land. In sommige landen zelfs zo erg dat het land letterlijk uitdroogt. Een schrijnend voorbeeld hiervan is de situatie in Oezbekistan. 95% van het water uit de twee belangrijkste rivieren in de regio haalt de eindbestemming (het Aralmeer) niet meer, maar verdwijnt onderweg in een van de ontelbare open-irrigatiekanalen. Daarnaast raakt de grond uitgeput en soms zelfs vergiftigd; het land wordt niet meer ‘schoongespoeld’. Het gevolg is onvruchtbaar bouwland, zout en giftig drinkwater, uiteindelijk resulterend in armoede en een zieke bevolking . En dat terwijl het land al arm is… Zo gaat het dus in veel arme landen.

Hier zie je dat het meer in een aantal jaren tijd veel kleiner is geworden.

De belangrijkste oorzaak van deze problemen is dat katoen wordt verbouwd op locaties waar eigenlijk niet genoeg water voor katoen aanwezig is. In plaats van irrigatie, is het overstappen op een ander gewas t.b.v. textielproductie voor de lokale boeren een veel betere oplossing. Naast katoen kunnen onder meer hennep, papaver en brandnetel gebruikt worden voor de productie van textiel. Hoe groot het effect hiervan kan zijn, blijkt uit de tabel waarin de water-footprints van katoen en hennep worden vergeleken. De waterfootprint van een product is de hoeveelheid water die nodig is voor het gehele proces van verbouw en productie. Zo is de water-footprint van een t-shirt zo’n 2700 liter en van een spijkerbroek zo’n 10.000 liter (www.waterfootprint.org).

“Ik kwam erachter dat je 2700 liter water nodig hebt om één wit T-shirt te maken. … Moet je nagaan hoeveel water het kost om een complete garderobe te maken. … Na de zomer heb ik het volgehouden om minder kleding te kopen. “, zegt Maaike.

De leukste creatieve ideeën en werkbeschrijvingen van Landleven ...

Hoeveel water zit er in jouw kledingkast?

De landen waar onze kleding gemaakt wordt krijgen problemen doordat kleding maken zoveel water kost. Weet jij een oplossing voor het probleem?