Terug

HOOP DOET LEVEN

Als je gezond geboren bent, denk je er meestal niet bij na. Je staat ‘s ochtends op, gaat douchen, eet een broodje en op naar je werk. Maar als je bent geboren zonder armen én benen, dan ziet je leven er anders uit. 

Nick is geboren zonder armen en benen. Deze Australier reist de hele wereld rond om zijn verhaal te vertellen en mensen te inspireren. Hij leert mensen hoe je het leven (opnieuw) kunt waarderen en hoe je met tegenslagen om kunt gaan.

Presentatie Nick Vujicic – met Nederlandse ondertiteling

Vroeger werd Nick gepest door andere kinderen. Hij wist hier niet mee om te gaan en isoleerde zichzelf steeds meer van de buitenwereld.

Als tiener besloot hij dat het zo niet verder kon. Hij wilde een eind aan zijn leven maken. Dus gooide hij zichzelf van het aanrecht naar beneden. “Ik hoopte dat ik mijn nek zou breken”, zegt hij. Maar er gebeurde niets.

nick en familie

“Het probleem was”, zegt hij nu, “dat ik meende dat de omstandigheden moesten veranderen. Dan zou ik pas gelukkig kunnen worden. Ik liet me leiden door de omstandigheden. In mijn geval waren die omstandigheden, zonder armen en benen, niet altijd prettig.”

Positieve kanten

Nick’s moeder, die de struggle van haar zoon zag, leerde hem om niet te kijken naar zijn beperkingen, maar juist naar de goede dingen. Zo heeft hij geleerd, door vallen en opstaan, om niet te veel te letten op de omstandigheden, maar hoe je ermee omgaat.
Nick: “Ik ben nu een tevreden en gelukkig mens. Dan doen alle andere dingen er niet meer toe.”

Wat wordt er bedoeld met de uitdrukkingen ‘hoop doet leven’ en iets‘ nieuw leven in blazen?’

Nick heeft het over storm in zijn leven. Ken je dat? Heb jij ook storm in je leven (gekend)? Hoe ga jij daar mee om? Kun je wat hulp gebruiken of zou je er wel eens met iemand over willen praten? Bij wie kun je terecht? Is er op school iemand bij wie je terecht kan? Praten helpt! Je kunt altijd terecht bij je studiebegeleider!

Leg eens in je eigen woorden uit wat met de woorden ‘denk groot en geef nooit op’ bedoeld wordt.

Nog even en het is Pasen. Wat heeft Pasen met hoop of met nieuw leven te maken?

Uitdaging:

Bekijk hieronder de korte film (20 minuten) The Butterfly Circus.

Afbeeldingsresultaat voor butterfly circus

Geef daarna een korte reactie. Vertel wat je van de film vond en wat het met je deed. Wat kun jij er mee in jouw leven?

De film The Butterfly Circus (Het Vlindercircus) speelt zich af tijdens de crisisjaren in Amerika (rond 1930). De film gaat over Will, een man zonder armen en benen. Hij verdient zijn geld door op te treden in een ‘freakshow’ van ‘rare, gekke mensen’. Will is diep ongelukkig en boos omdat de mensen hem raar vinden, uitlachen en met fruit bekogelen. Op een dag komt circusdirecteur Mendez op bezoek. Mendez trekt met het Vlindercircus het land door. Will besluit stiekem mee te reizen met het circus van Mendez om zo te ontsnappen aan zijn leven als kermisattractie. Hij raakt bevriend met de mensen van het Vlindercircus. Will komt erachter dat zij allemaal moeilijke dingen hebben meegemaakt in hun leven. Mendez heeft ze een nieuwe kans gegeven in zijn circus. Zou Will ook kunnen veranderen, Is er voor hem ook hoop?

De hoofdrol wordt gespeeld door Nick Vujicic; hij is Will.

The Butterfly Circus, volledige film van 20 min met Nederlandse ondertiteling