Hulp aan Oekraïne

We hebben de afgelopen dagen allemaal heel veel berichten en video’s voorbij zien komen op social media over de oorlog in Oekraïne. We zien beelden van geweld, verwoesting en mensen die massaal op de vlucht zijn geslagen. Door de oorlog in Oekraïne zijn meer dan drie miljoen mensen gevlucht en op zoek naar een veilig onderkomen. Iedereen verdient een veilige plek om te slapen. Tijd voor actie!

Door heel Nederland komen veel organisaties, scholen en jongeren al in actie. Wil jij ook wat doen? Dit is hét moment om in actie te komen en iets te doen voor anderen die onze hulp hard nodig hebben.


Wat doet de situatie in Oekraïne met jou?

Hoe voel je je over de gebeurtenissen in Oekraïne?

Heb jij je gerealiseerd dat er op school heel veel studenten rondlopen die hetzelfde hebben mee gemaakt als de vluchtelingen uit de Oekraïne? Zij hebben ook oorlog ervaren en weten heel goed hoe het voelt om te moeten vluchten.

Je veilig kunnen voelen is belangrijk, maar ook welkom zijn is zo belangrijk. Dat geldt voor de vluchtelingen die nu uit Oekraïne komen, maar ook voor vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden.

Wat merken we hiervan in Nederland?

Kunnen wij wat doen?

Studenten en docenten willen wat doen voor Oekraïne, dat is geweldig! Dat merk je al aan de hartverwarmende acties die al opgezet zijn door studenten.

Individuele acties

Geweldig dat er al zoveel mensen iets doen! Of het nu iets groots is of iets kleins: alle hulp is welkom! Bij deze individuele acties denken we aan alles wat al verzonnen is en wat er nog verzonnen wordt:

  • Geld inzamelen
  • Een slaapplek aanbieden
  • Een taalmaatje worden
  • Bij supermarkten producten verzamelen voor vluchtelingen

etc

Keep up the good work!!!!

Geef je op school door wat jij /jullie doen? Dan kunnen we namelijk met zn allen trots zijn op de initiatieven die genomen worden! Wie weet brengt het ene idee een ander weer op een ander idee.

Grotere acties in samenwerking met de veiligheidsregio’s

Hier gaat hier meer om grotere gestroomlijnde hulp op basis van vraag en aanbod. Vluchtelingen die in ons land komen worden verdeeld over opvanglocaties. Bij jou in de buurt komt dus ook zeker een opvang locatie. Daar is hulp nodig. Als iedereen zelf iets organiseert, wordt het misschien een chaos, dus vandaar dat er enige coördinatie wenselijk is. Bij ROC Friese Poort wordt deze coördinatie geregeld.

ROC Friese Poort heeft een contactpersoon die weet welke hulpvragen er bij de opvanglocaties zijn. Zit jij op ROC Friese Poort en is er een hulpvraag is die past bij de opleiding die jij doet, kan het heel goed zijn dat jij, je klas of zelfs de opleiding gevraagd wordt te helpen.

Je kunt hierbij denken aan:

  • Kinderactiviteiten organiseren
  • Een verwenmiddag met haren wassen organiseren
  • Hulp bieden in de beveiliging van de locaties
  • Gedoneerde fietsen opknappen

etc.

Heb jij /hebben jullie zelf een briljant voorstel voor hulp ; dat horen we graag!!!