Terug

ELKE PROVINCIE EEN EIGEN OORLOGSVERLEDEN

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

Overal in het land worden herdenkingen en vieringen georganiseerd. Dat gebeurt niet alleen op 4 en 5 mei, maar ook op andere dagen wordt herdacht.

Hier enkele lokale verhalen:

De filmdocumentaire ‘Een prachtige daad’ ivm de bevrijding van Heerenveen

Dinsdag 14 april om 21:00 uur te zien bij Omrop Fryslân en 9 mei om 15.30 uur en op 10 mei om 13.00 uur zal er een verkorte versie van 28 minuten te zien zijn in Fryslân Dok op NPO 2.

De documentaire van Ajax Erfgoed gaat over de opvang van Amsterdamse voetballertjes bij pleeggezinnen van VV Heerenveen tijdens de Hongerwinter.

Een hartverwarmend verhaal in deze onzekere tijden. Gaat dat zien!

 (© Liesbeth van Keimpema)

De bevrijding van Vlaanderen

“Dat was mijn moeilijkste taak ooit”… In de Slag om Geel verliest de Canadese officier Colin één van zijn soldaten. Een brief schrijven naar de ouders van die jongen was de moeilijkste taak die hij ooit heeft moeten doen. Hij vertelt zijn verhaal.

De bevrijding van Vlaanderen: "Dat was mijn moeilijkste taak ooit"

In de Slag om Geel verliest de Canadese officier Colin één van zijn soldaten. Een brief schrijven naar de ouders van die jongen was de moeilijkste taak die hij ooit heeft moeten doen. Hij vertelt zijn verhaal aan Arnout Hauben, straks in #DebevrijdingvanVlaanderen.

Gepostet von Eén am Freitag, 10. April 2020

De bevrijding van Leeuwarden

15 april vieren we 75 jaar bevrijding van Leeuwarden en Fryslân. Dit mogen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Helemaal niet in deze tijd, waar vrijheid een nog diepere betekenis krijgt.

https://www.facebook.com/gemeenteleeuwarden/videos/226224398596058/

Razzia in de Noordoostpolder 75 jaar geleden

Everd hield altijd contact met de Amerikaan die hem redde

Vele uren zit de kleine Everd alleen in een natte schuilkelder tijdens de strijd om Maastricht. Maar dan ziet hij de Amerikaanse militair William verschijnen, die hem kalmeert en vergezelt. Tientallen jaren later ontmoet Everd opnieuw zijn redder.

Welk verhaal uit jouw regio vind jij bijzonder en /of indrukwekkend? Waarom?