Iedereen is anders

Iedereen is anders. Bij jou in de klas zitten waarschijnlijk heel verschillende types. Groot, klein, dik, dun. Maar ook: man, vrouw – of iets anders? Nederlands, Pools, Marokkaans, Syrisch. Misschien zijn er wel wat klasgenoten die passen bij de lettertjes uit LHBTIQ. Wat doe jij? Blijf je het liefst bij je ‘eigen’ groepje? Of kijk je verder en sta je open voor iedereen? Met een beetje begrip en waardering maak jij IMPACT!


Heel vaak zeggen we: Iedereen is gelijk. Dat is natuurlijk waar. Maar we zijn ook allemaal verschillend. En dat is maar goed ook. Want diversiteit, verschil tussen mensen, moet er zijn. Waarom? Omdat iedereen iets meebrengt van zijn eigen ervaring, achtergrond, cultuur of belevingswereld. Binnen een groep met veel verschillende mensen zijn er dus veel verschillende ideeën. Dat maakt dat alles wat er in zo’n groep bedacht wordt vaak innovatiever is. Een stuk creatiever en vernieuwender. Spannender ook: denk je eens in hoeveel nieuwe dingen we kunnen leren van elkaar!

Voorwaarde is dat we elkaar dan wel waarderen. We moeten elkaar begrijpen en willen begrijpen. Dat is niet altijd makkelijk. We zeggen wel snel: iedereen mag meedoen. Maar in de praktijk gaan we toch vaak met die mensen aan de slag die we het best (her)kennen. Mensen die hetzelfde zijn als wijzelf. Want ja, dat praat makkelijker, je hoeft er geen moeite voor te doen. Het is niet eng of spannend. En dan kom je al snel op het punt dat niet iedereen mag of kan meedoen. Of, met een moeilijk woord: we zijn niet inclusief bezig.

Wat een termen allemaal: diversiteit, inclusie. Diversiteit = de mix van verschillen (tussen mensen). Inclusie is hoe we met die mix omgaan.

Hoe inclusief ben jij?

Wanneer heb jij voor het laatst nieuwe vrienden gemaakt? Wat voor vrienden zijn dat?

Hoe ziet jouw vriendengroep eruit? Lijken ze allemaal op jou? Of helemaal niet? Hoe zit het met de mix?

Hoe voel jij je als je niet mee mag doen?

Je moet samenwerken met een groepje in de les. Kies je voor je vrienden? Of kies je ook wel eens voor een ander? Waarom wel/niet?

Een van je klasgenoten wordt nooit gekozen om mee samen te werken. Wat vind je daarvan? Zou je die ander aanspreken?

Wat weet je eigenlijk van je klasgenoten? Ken je iedereen eigenlijk wel?

Jij kunt impact maken!

Hoe? Door eens een keer een praatje te maken met die stille jongen in de groep. Door dat Turkse meisje ook eens de kans te geven om in jou groepje mee te doen. (Of als je Turks bent: ook eens met die Nederlandse meiden samen te werken). Door je eens af te vragen: hoe voelt die jongen zich die net uit de kast is gekomen? Of: dat meisje is liever een jongen. Maar hoe moet dat dan met naar de wc gaan op school? Open je ogen voor alle mensen om je heen. Doe moeite om iedereen te begrijpen en te waarderen.

Iedereen kan impact maken! Doe iets voor een ander of maak de wereld een beetje mooier. 

Donderdag 3 november staat ROC Friese Poort Emmeloord in het teken van IMPACT maken.

Hoe maak jij de wereld een beetje mooier?