Terug

IK GELOOF …

De reeks ‘ik geloof’ zetten we voort! Deze keer met eerstejaars studenten van de opleiding Medewerker Marketing en Communicatie van ROC Friese Poort in Emmeloord. Zij interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees op Teezr iedere week weer een nieuwe bijdrage.
Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?

“Ik geloof dat Corona altijd een deel van ons blijft”

Door Deborah Simonse en Bente Nijdam 

Cristianne, een hardwerkende verpleegkundige op de Intensive Care afdeling van het Antonius Ziekenhuis. In maart 2020 veranderde alles. Door corona veranderde haar werk in een mum van tijd. Wat heeft Cristianne meegemaakt in de frontlinie en wat betekent dat voor haar? We vragen het haar tijdens een online interview.

Het viel het ons al gauw op dat Cristianne een hele positieve vrouw is. Ze vertelt met passie over haar werk: “ik werk op een Intensive Care en heb heel veel te maken met hele zieke mensen. Vanaf maart 2020 zag de zorg er ineens zo anders uit. In een mum van tijd veranderde alles. Mensen komen soms van de verpleegafdeling en zijn daar al opgenomen met Corona, dus die liggen al helemaal op een aparte afdeling, een Corona afdeling.”

Cristianne merkt echt het verschil tussen de eerste en de tweede golf. Ze vertelt aan ons: “in de eerste golf was het ook heel heftig, maar toen was de piek korter. Nu duurt het veel langer en is het ook drukker. In de eerste golf hadden we allemaal mensen uit de grote steden, want zij hadden geen plaats in ziekenhuizen in hun eigen regio. Nu merk ik dat mensen veel meer uit mijn eigen regio komen.’’  

Onmacht  

‘’De onmacht van de patiënten en hun familie vind ik heel moeilijk. Mensen konden niet bij hun geliefden zijn. In de eerste golf mocht er geen familie bij een patiënt zijn. Nu mogen familieleden wel komen in speciale kleding. Ik vind dit al een hele vooruitgang. Om dit allemaal van zo dichtbij mee te maken is lastig. Gelukkig ben ik samen met mijn team, want dit is echt een teamgebeuren. Ik kan mijn hart uitstorten bij anderen. ’’

Mondkapjes 

“Ik geloof zeker in het effect van het dragen van mondkapjes. Ik droeg tijdens mijn werk altijd al mondkapjes bij grieppatiënten. Hiermee bescherm ik mezelf. Alleen het juist gebruiken van mondkapjes is wel een ding. Als ik met mijn hand aan mijn mondkapje pak en daarna ergens anders aan, heeft het geen nut. Dus ik moet mijn mondkapje ophouden en daarna weggooien of na een korte tijd uitwassen. Belangrijk is om na te denken wat ik doe en welke handeling daarna komt. De mondkapjes werken wel, maar iedereen moet er wel goed mee omgaan!” 

Jongeren 

Wat ik graag tegen jonge mensen wel zeggen is het volgende: “je bent jong en misschien staat corona wel ver van je af. Jouw vriend of vriendin heeft een opa en oma, die niet ziek willen worden. In veel gevallen is een coronabesmetting voor jou minder ernstig, want jouw weerstand is hoger. Wees dus niet egoïstisch en denk na. Hou steeds voor ogen dat jouw ouders of jouw opa en oma wel ziek kunnen worden. Ook al staan zij nog vol in het leven, ze kunnen doodziek worden.”

Hoe verpleger Cristianne de toekomst ziet  

“Corona blijft altijd een deel van ons. Net als de griep, dat blijft. Het coronavirus muteert zich steeds, maar ik hoop wel dat we door het vaccin meer bestand zijn. Minder mensen zullen dan ziek worden. Ik hoop echt dat iedereen zich gaat laten vaccineren, want alleen dan kan er een grote immuniteit gewaarborgd worden. Ik hoop dat ook alle jongeren zich laten vaccineren.’’ 

Dit interview heeft ons laten inzien wat voor ernstige gevolgen er kunnen zijn als iemand corona krijgt. Niet iedereen krijgt het zo heftig, maar we zijn er wel van geschrokken hoe heftig het kán zijn. Niet alleen het ziek zijn is erg, maar ook de nasleep van deze ziekte. Pas goed op elkaar en onderschat dit virus niet!

Hoe bewust ga jij om met de corona-maatregelen?

Hoeveel zorgen maak jij je over dat corona jou of jouw familieleden treft? 

Welke vraag zou jij Cristianne willen stellen?