Terug

IK GELOOF …

De reeks ‘ik geloof’ zetten we voort! Deze keer met eerstejaars studenten van de opleiding Medewerker Marketing en Communicatie van ROC Friese Poort in Emmeloord. Zij interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees op Teezr iedere week weer een nieuwe bijdrage.
Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?

Ik geloof dat je een winkel kunt runnen tijdens een pandemie 

Door Sanne Zomerman, Fleur Vogel en Nienke de Heer

Ik geloof dat je een winkel kunt runnen tijdens een pandemie” aldus Linda, eigenaresse van de winkel ‘Wauw wat mooi’ in Emmeloord. In deze tijd van corona en lock-down heeft zij het als ondernemer behoorlijk zwaar. Het voelt uitzichtloos! Wij zijn erg benieuwd hoe Linda tijdens deze pandemie haar winkel draaiende weet te houden en waar zij in gelooft.

Door bekende omstandigheden is het interview telefonisch afgenomen.  

Afbeelding met persoon, vrouw, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving
Onderneemster Linda houdt vol!! (foto privébezit)

Hoe is het allemaal begonnen?

“De winkel ‘Wauw wat mooi’ bestaat sinds februari 2017. Het is begonnen als klein winkeltje in wijk de Zuiderd in Emmeloord, wat is uitgegroeid tot twee panden in de Lange Nering”, vertelt Linda. “Er is ook nog een verbouwing geweest. Deze is begonnen toen corona al een beetje speelde in Nederland”. Linda heeft toen het besluit genomen om deze verbouwing even stil te leggen. Rond mei/juni 2020, toen alles weer redelijk goed ging met corona in Nederland, heeft ze toch besloten de knoop door te hakken en de verbouwing voort te zetten. Linda heeft de afgelopen maanden allerlei verkoopactiviteiten in gang gezet zoals online verkopen, de Wauw-service, een online veilig en bingo-avonden. Daarnaast is ze actief op Instagram en Facebook. Linda vertelt dat ze zo toch in contact kan blijven met haar klanten en dingen kan verkopen. 

Waar haalt Linda de inspiratie vandaan? 

Linda doet naast verkopen ook aan woningen (re)stylen. Hiervoor heeft ze vroeger een opleiding gedaan. Ze haalt de inspiratie voor dit alles het meest uit haar zelf. Neem bijvoorbeeld een oud tafeltje waarvan de meeste mensen denken; gewoon een oud tafeltje. Linda denkt; “O gaaf, daar kan ik wel wat mee!” Ze zet het neer samen met een zwart tafeltje en er ontstaat weer een mooi nieuw setje. “Creativiteit moet in je zitten, dat kan je niet helemaal aanleren”, vertelt ze. Linda is ooit begonnen met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk, waar je met bepaalde doelgroepen aan het werk gaat. “Een mooi vak”, vindt Linda. Al vrij snel tijdens haar eerste baan kreeg ze te maken met een burn-out. In die periode heeft ze zichzelf moeten vermaken. Dit deed ze met sieraden maken van kraaltjes (toen een hype). Linda bleek veel creativiteit in haar te hebben en maakte de mooiste kleurencombinaties. Op een gegeven moment sprong ze in het oog van winkels en online verkoopsites die haar sieraden erg mooi vonden. “Daar is het eigenlijk allemaal begonnen”, vertelt ze. Dit is verder uitgegroeid tot 60 verkooppunten in Nederland. Uiteindelijk liep het ook weer een beetje af, met name omdat steeds meer mensen sieraden gingen maken. Linda dacht toen: “Als ik nu mijn droom wil waarmaken om een eigen winkel te starten, moet ik dat nu doen”. Toen heeft ze haar winkeltje geopend in de Zuiderd. “Doorzettingsvermogen en in jezelf geloven is daarbij heel belangrijk. Ook al zijn er mensen die niet in jou geloven, laat je door hun niet van je pad gaan! Als het in je zit en je de overtuiging hebt dat je het kan dan moet je niet opgeven, maar doorgaan”, vertelt Linda. “Ga doen wat je leuk vindt!” 

Hoe ziet Linda de toekomst? 

In de toekomst, als de coronacrisis achter de rug, hoopt Linda dat haar winkel zo stabiel is dat ze zich nooit geen zorgen meer hoeft te maken. Als er dan ooit nog weer een crisis komt, dan zou ze die gewoon zou overleven. Daarnaast hoopt Linda dat ze snel weer lekker kan ontspannen. De rust terug hebben om weer dingen te ontplooien, zoals het bezig zijn met interieur en mensen blij maken met een nieuwe outfit en natuurlijk weer fysiek contact met de klanten. Als het allemaal zo stabiel kan worden, hoop ik dat ik later kan zeggen: “Ik neem een dagje extra vrij om weer echt te genieten van mijn gezin en alles om me heen”. 

Hoe zit het met het salaris en de vaste kosten? 

Linda krijgt geen steun van de overheid, omdat ze buiten alle wetten en regels valt. Ze verdient eigenlijk nog te veel geld. In september heeft ze de nieuwe winkel erbij gekregen. De overheid ziet dit als een nieuw bedrijf en een nieuw bedrijf kan de eerste 3 maanden geen aanspraak maken op een vergoeding. Daarnaast kijkt de overheid naar de cijfers die ze heeft gedraaid en deze worden vergeleken met de cijfers van 2019. Ze heeft in 2020 meer verdiend dan in 2019. “Dit komt omdat ik in 2020 meer had ingekocht, omdat ik nu 2 winkels heb”, vertelt Linda. Daar wordt door de overheid niet naar gekeken, ze kijken alleen puur naar de inkomsten en niet naar kostenposten en inkopen. “Dat is heel erg wrang”, vindt ze. Linda moet nu haar omzet bij elkaar verdienen alleen door online verkopen ze krijgt geen overheidssteun, maar ze moet haar personeel wel kunnen blijven betalen. Dus dat is drie keer harder werken dan ze normaal gewend is. “Eigenlijk zou ik gewoon op mijn handen moeten gaan zitten en niks doen, want dan krijg ik wat vergoeding”, zegt Linda. “Alleen daarmee ga ik het ook niet redden. Ik moet wel mijn facturen betalen, want een winkel koopt altijd alles van tevoren in. Je hebt altijd facturen lopen die betaald moeten worden. Zonder inkomsten kunnen die facturen niet betaald worden”.  

Waar gelooft Linda in?

“Mijn vertrouwen om door te gaan, haal ik uit mijn geloof. Ik geloof in God. Ik geloof dat hij mij vasthoudt, in wat voor situatie ik ook terecht kom. Dat betekent niet dat het dan zaligmakend gaat worden en dat ik het allemaal wel ga redden, maar mijn vertrouwen dat God mij helpt is er wel. Ik ben niet de winkel, dus als mijn winkel kapot gaat, wil dat niet zeggen dat ik niks meer ben. Dit geloof is voor mij heel belangrijk. Zolang ik dat voor ogen hou, heb ik het vertrouwen dat alles wat ik in me heb, eruit haal. Ik vertrouw erop dat het goed komt. Ook al zal dat misschien betekenen dat mijn winkel kapot gaat. Ook dan zal er weer iets op mijn pad komen”.

Heeft Linda nog wel vrije tijd?

Linda heeft momenteel eigenlijk weinig tijd voor haar gezin. “We hebben het allemaal erg druk. Mijn man werkt volledig thuis. Ik heb een zoon van twaalf jaar die ook online les heeft. Daarnaast hebben we ook nog zoon van tien jaar. Hij moet wel een beetje geholpen worden. Gelukkig kan hij erg goed zelfstandig werken. Als gezin proberen wij op de zondagen aandacht aan elkaar te geven en doordeweeks tijdens het avondeten. Normaal gesproken, toen er nog geen corona was, hadden we meer vrije tijd. Nu moeten alle vrije momenten gevuld worden met bezorgen van producten uit de winkel”. Toch is Linda ervan overtuigd dat tijd vrij maken voor haar gezin, haar energie geeft. Energie om nieuwe dingen op te pakken en weer creatief te bedenken wat ze nog meer kan doen in deze tijd. “Iedereen heeft rust nodig anders hou je het niet vol. Ik ga af en toe wandelen of paardrijden om even mijn eigen ding te kunnen doen. Even tot mezelf komen”. “In deze tijd is VERTOUWEN hebben en houden het allerbelangrijkst”! 

Na het houden van dit interview zijn wij tot de conclusie gekomen dat Linda een ontzettend sterke vrouw is en een energieke onderneemster. Om in deze tijd een winkel te runnen, steeds weer nieuwe manieren blijven verzinnen om klanten te bereiken en tijd blijven vrijmaken voor je gezin. Wij doen het haar niet na! Wat een vertrouwen en motivatie heeft Linda. 

Wat is vertrouwen precies? Hoe ontstaat het en wat kun je er zelf aan doen?

Juist op de momenten dat je tegenslag ervaart, hoe houd jij dan vertrouwen dat het weer de goede kant op gaat?