Terug

IK GELOOF …

De reeks ‘ik geloof’ zetten we voort! Deze keer met eerstejaars studenten van de opleiding Medewerker Marketing en Communicatie van ROC Friese Poort in Emmeloord. Zij interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees op Teezr iedere week weer een nieuwe bijdrage.
Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?

Ik geloof dat corona echt bestaat 

Door Ouiam Bellari en Alisha de Vries 

Sovel Vos, docent Burgerschap op een Mbo-school in Midden-Nederland. Ze vindt het ontzettend jammer dat ze geen fysieke lessen meer kan geven op school. Hoe denkt zij over het corona-virus? Wat voor gevoelens brengt dit bij haar naar boven en hoe gaat ze daarmee om?  

Wanneer zal mevrouw Vos haar vrijheid weer terug hebben?

Bij aanvang van het interview werden wij begroet door mevrouw Vos haar vriendelijke glimlach. Ze vindt het ontzettend leuk om mee te werken aan dit project van ons studenten en gaat graag met ons in gesprek. Met name over dit belangrijke onderwerp. “Ik maak me echt zorgen over corona. Ik hoor dat heel veel mensen ziek zijn, ook in mijn omgeving, zoals familie en collega’s. Dat beangstigt mij. Ik hoop dat het vaccineren snel gaat, want ik wil zo graag mijn vrijheid terug”, aldus mevrouw Vos. 

Gelooft mevrouw Vos in corona?

Mevrouw Vos gelooft in corona. Ze denkt dat het bestaat, omdat er erg veel mensen ziek zijn. Mevrouw Vos weet niet of iemand corona geproduceerd heeft, maar ze denkt dat het virus wel echt bestaat. Ze vindt het vreselijk wat families en gezinnen overkomt. Mevrouw Vos heeft ook mensen in haar directe omgeving, die met het virus besmet zijn geraakt, zoals een paar collega’s, studenten op school, maar ook familieleden. Ze heeft zelfs tijdens haar les een student naar huis gestuurd, omdat deze tijdens haar les ontzettend aan het hoesten was. “Bij klachten blijf thuis”, aldus mevrouw Vos. Ze zou geen moment twijfelen om zich te laten vaccineren, omdat ze graag weer alles wil kunnen doen. Ze wil haar vrijheid terug! Als ze het vaccin heeft gekregen, kan ze weer fysiek lesgeven, festivals bezoeken en op vakantie naar het prachtige Frankrijk.  

Heeft mevrouw Vos vertrouwen in de overheid?

Wanneer mevrouw Vos vragen heeft over het coronavirus of ze wil informatie erover dan laat ze zich informeren door de overheid, het RIVM. Deze instantie gelooft en vertrouwt zij. Zij denkt niet dat de overheid ons een rat voor de ogen probeert te draaien, maar mevrouw Vos gelooft juist dat de overheid ons allemaal probeert te helpen. Veel mensen denken dat de overheid angst wil aanjagen om de bevolking te kunnen beheersen, maar daar gelooft mevrouw Vos niks van. “Natuurlijk, angst is er”, maar mevrouw Vos gelooft niet dat de overheid dat expres doet. “Ik geloof echt dat die mensen met de handen in hun haar zitten, want de economie wordt niet gedraaid en er worden alleen maar schulden gemaakt die allemaal weer betaald worden. Dat organiseert de overheid echt niet expres!” In de media lezen we ook dat er gerommeld wordt met de corona cijfers. Ook daar gelooft mevrouw Vos helemaal niks van. Ze kan het zich wel voorstellen, maar gelooft het niet. Ze probeert te geloven in de overheid, want anders wordt ze gek. Daarnaast probeert ze zich zoveel mogelijk de regels en maatregelen te houden. 

Welke maatregelen volgt mevrouw Vos?

Aangezien mevrouw Vos in een risicogroep valt en daarnaast docent is, zijn wij benieuwd aan welke maatregelen zij zich houdt. Mevrouw Vos doet haar boodschappen vroeg in de ochtend, zij maakt daarbij gebruik van het ouderen-uurtje in de supermarkt. Daarnaast bezoekt ze haar vader ook. Hij woont op ’t Boerenerf. Ook haar kinderen bezoeken haar regelmatig. Mevrouw Vos begrijpt wel dat de scholen dicht hebben moeten gaan en zoveel mogelijk online les geven, maar vindt dit wel jammer. “Sommige kinderen lopen daardoor een leerachterstand op, maar er zijn ook studenten die het heel goed doen met online onderwijs”. Zij vindt de avondklok een verschrikkelijke maatregel, maar denkt wel dat het zin heeft. Wij vroegen mevrouw Vos of ze erin gelooft, dat wanneer men alle voorzorgsmaatregelen heel nauw neemt, men dan geen corona kan krijgen. Haar antwoord daarop is: “Nee, men kan corona alleen voorkomen wanneer er als een kluizenaar geleefd gaat worden, maar dat is voor niemand een optie”. “Ik zou dan helemaal gek worden”.

Wat vindt zij van de actie #IKDOENIETMEERMEE?

Ook vroegen wij aan mevrouw Vos wat zij vindt van de actie van een aantal bekende Nederlanders, die in opstand kwamen tegen (de maatregelen van) corona door middel van #IKDOENIETMEERMEE. Mevrouw Vos vindt het dom, maar snapt hun verveling wel. “Toch wordt het besmettingshaat en als je dan wel ziek wordt, dan zit je met de gebakken peren”.

Hoe ziet mevrouw Vos de toekomst?

Mevrouw Vos mist door corona het allermeest het reizen, leuke dingen doen en het hebben van vrijheid. Ze denkt dat het coronavirus nooit meer weggaat, maar dat het langzamerhand verandert in een soort van griep waar volwassenen in Nederland tegen gevaccineerd zijn. 

Laten we hopen dat dit snel gerealiseerd wordt, zodat mevrouw Vos en vele anderen hun vrijheid weer terug hebben.

Aan welke maatregelen hou jij je wel/niet?

Zou jij je aanmelden voor de actie #IKDOENIETMEERMEE?

Waar kijk jij het meest naar uit na corona?