Terug

IK GELOOF …

De reeks ‘ik geloof’ zetten we voort! Deze keer met eerstejaars studenten van de opleiding Medewerker Marketing en Communicatie van ROC Friese Poort in Emmeloord. Zij interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees op Teezr iedere week weer een nieuwe bijdrage.
Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?

Ik geloof dat je nooit oud genoeg bent om te leren

Door Daniël Nauta en Remco Apeldoorn 

Misschien ken je het? Het gevoel dat je niet weet of je verder wilt leren of wil stoppen na het behalen van je diploma. Wist je dat je het ook op verschillende manieren kan doen? Leren als je ouder bent. Het klinkt gek, maar toch kan het handig zijn. 

Leren is iets wat je dus altijd kan doen, maar heeft iemand zin om altijd te leren? Om op deze vraag een antwoord te krijgen, hebben wij contact gezocht met Jeffrey Dijk. Jeffrey is werkzaam bij aardappelbedrijf Agrico en hij reist veel voor zijn werk. 100 dagen per jaar zit hij in het buitenland. Wij zijn benieuwd naar Jeffrey zijn verhaal, omdat hij op latere leeftijd nog een studie heeft afgerond. Hoe is zijn schoolloopbaan en carrière gelopen? Is het makkelijk om te switchen van baan of opleiding? Wij zijn benieuwd naar zijn antwoorden, omdat wij zelf soms ook twijfels hebben over keuzes in de toekomst; wat gaan we na onze huidige opleiding doen en wanneer we een foute keuze maken, kan het daarna nog anders? Trots start Jeffrey zijn verhaal over hoe hij dit alles heeft aangepakt en wat zijn ambities zijn.

Zijn redenen om door te leren 

Jeffrey is begonnen met de Mavo op het Zuiderzee College. Daarna heeft hij de Meao (middelbaar economisch administratief onderwijs) gevolgd. Vervolgens ging hij naar Deventer voor de studie Larenstein. In het jaar 2000 is Jeffrey begonnen met werken. Na een aantal jaren in de Logistiek te hebben gewerkt, wilde hij de verkoop in. Hij heeft bij Ncoi Hbo-sales en accountmanager gedaan met daarbij Nima sales A & B. Tot slot vroeg Agrico hem voor de functie van Exportmanager en dit werk doet hij nog steeds. De afgelopen twee jaar heeft Jeffrey een opleiding aan Nyenrode gedaan, een soort van Bedrijfskunde. Jeffrey zou ook naar de Cambridge University in Engeland gaan om een International Leadership Program te volgen, maar door corona en het later afronden van zijn opleiding aan Nyenrode ging dit niet door.

Carrière krijg je door doorleren en ambitieuze plannen. Vanaf de start van zijn werkbare leven heeft Jeffrey zichzelf voorgenomen dat hij elk jaar een salarisverhoging wil. Daarnaast probeert hij binnen een paar jaar een stap te maken binnen zijn functie. Bijvoorbeeld van werknemer naar een leidinggevende functie van een afdeling om daarna weer uit te breiden naar leidinggevende van twee afdelingen. Jeffrey heeft momenteel veel verantwoordelijkheden, waaronder het behalen van een hoge omzet. En hij heeft ambities; hij wil directeur worden van Agrico. De keuze voor hem om nog een opleiding te gaan volgen is, omdat hij de Commercie in wilde. Zijn carrière ging namelijk meer de kant op van Algemeen Management. Hij had toen twee keuzes; junior verkoper beginnend worden en van daaruit doorgroeien of een opleiding voor Commercie volgen en op een hoger functieniveau instromen. Wat een werkgever graag ziet, is dat je goede daden doet en resultaten verzamelt. Hoe meer goede daden, hoe meer de werkgever aan jou denkt wanneer er vacatures vrij komen. Om ervoor te zorgen dat het (door)leren goed uitpakt, heeft Jeffrey een advies; wees ambitieus! Als je ambitieus bent, zou je volgens Jeffrey altijd studies moeten kunnen doen, zodat je je kennis actueel houdt. 

Tijdens het studeren 

Jeffrey heeft weinig momenten van twijfel gekend. Eigenlijk kwam alles gewoon op zijn pad, mede doordat Jeffrey bij Agrico had aangegeven dat hij het werk al tien jaar doet en open staat voor ambities. Daarnaast evalueert hij zichzelf regelmatig. Wanneer je internationaal opereert, betekent dat veel reizen. Met ongeveer 100 dagen per jaar in het buitenland, wilde Jeffrey na tien jaar bekijken of hij dit wilde blijven doen of dat het tijd werd om in zijn carrière nog een grote stap te maken. Agrico wilde graag dat Jeffrey bleef, maar hij kon wel een ontwikkeling ondergaan en aan zichzelf werken de komende 2 jaar. Toen kwam de keuze om een studie te volgen en dat is altijd een mooie kans. Naast het vele reizen en daarbij een studie heeft hij veel sociale contacten gemist. Hij kan niet elke verjaardag bezoeken en hij moet af en toe ook in het weekend doorwerken. Op het moment dat iemand een studie gaat doen, is het van belang om met de werkgever afspraken te maken over studietijd in combinatie met werktijd. Het leuke aan een studie is dat het werk even losgelaten kan worden en nieuwe mensen ontmoeten. Een mooie aanvulling op het gemis van sociale contacten dus. Jeffrey heeft ontdekt dat de aardappel business ontzettend gaaf is. Ook het internationale aspect vindt hij bijzonder, want veel mensen die in Nederland werken blijven ook in Nederland. Hij zelf komt in meer dan 80 landen over de hele wereld. Wat Jeffrey ook gaaf vindt, is dat Agrico zeer innovatief is, omdat zij zelf nieuwe aardappelrassen kweekt. Achteraf gezien het vak waar hij op school het minst aan vond, is nu het vak waar hij het meest mee bezig is, namelijk duurzaamheid. Een behoorlijke eyeopener dat een bepaalde verwachting soms heel anders uitpakt.

Zijn tips om dit te bereiken 

Succes bepaal je zelf, aldus Jeffrey. Zijn tip; “zoek uit wat je leuk vindt en probeer daar de beste in te worden! Heb verder vooral plezier. Doe vooral dingen die je leuk vindt, want daar word je gelukkig van. Als je er geen bal aan vindt, zal je moeten gaan onderzoeken of dit kan veranderen. Zo niet, probeer een verandering te bewerkstelligen door een studie te volgen. Je bent nooit te oud om te leren!”

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

Zou jij een leven lang willen leren?