Terug

IK GELOOF …

De reeks ‘ik geloof’ zetten we voort! Deze keer met eerstejaars studenten van de opleiding Medewerker Marketing en Communicatie van ROC Friese Poort in Emmeloord. Zij interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees op Teezr iedere week weer een nieuwe bijdrage.
Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?

Ik geloof dat je alles kunt worden wat je wilt

Door Anne en Elise Haverkamp

Burgemeester Westmaas: “Mijn diepste overtuiging is dat je uiteindelijk zelf de weg in je leven kunt bepalen.”

Een interview met de burgemeester van de gemeente Noordoostpolder over waar hij in gelooft…., hoe leuk zou dat zijn? Wij besloten burgemeester Jan Westmaas een mail te sturen om te achterhalen of hij hiervoor open staat. Al snel kregen we reactie. Hij wilde graag meewerken aan dit project. We hebben vervolgens een afspraak gemaakt met zijn secretaresse en fietsten op een koude woensdagochtend, gewapend met een mondkapje en een doosje chocola, naar het gemeentehuis. In de grote hal werden we opgehaald door zijn secretaresse. Het interview kon beginnen!

“Ik geloof dat je eigenlijk alles kunt worden wat je wilt” vertelt burgemeester Westmaas. “Als je overtuigd bent dat je iets wilt bereiken dan kun je dat ook bereiken.” Toen hij nog studeerde, verdiende hij daarnaast wat bij als taxichauffeur. Op een dag stapte er iemand bij hem in. “En die zei tegen mij: “Nou jongeman, alles wat je wilt, kun
je bereiken.” Toen dacht ik, ‘dat zal wel, maar is dat wel echt zo?’ De werkelijkheid is dat het inderdaad kan als je dat maar voor jezelf verinnerlijkt.” De burgemeester zegt ook dat de uitdaging is om dat dan ook daadwerkelijk te bereiken.

Droom
Burgemeester Westmaas wist al vanaf zijn tiende dat hij burgemeester wilde worden. Zijn moeder zei toen: “Dat zal wel, maar ga eerst maar gewoon naar school.” “Al mijn kennissen en vrienden zeiden dat ook. Ik ben aanvankelijk helemaal geen burgemeester geworden. Het was alleen maar een droom van mij. Het is goed om iets te hebben wat je graag in het leven wilt bereiken, maar dat hoeft uiteindelijk niet. Die droom kan je ook helpen om jouw leven richting te geven.” Burgemeester Westmaas heeft rechten gestudeerd en is advocaat geworden. Hij vond dit een fantastisch vak. Hij heeft nooit de drang gevoeld om zo snel mogelijk burgemeester te worden. Wel heeft hij altijd de overtuiging gehad dat als hij het wilde, dat hij het dan zou kunnen bereiken. “Doe wat je doet, ga leuk werk doen. Hou iets in je gedachten als een soort droom, een overtuiging, een geloof dat je op een bepaald moment iets zou kunnen zijn wat je op dat moment nog niet bent.”


“Doe wat je doet, ga leuk werk doen!”

Burgemeester Westmaas

Rust
Burgemeester Westmaas vertelt dat hij mensen vaak probeert te overtuigen van het geloof dat je alles kunt worden wat je wilt. Hij gelooft dat je rust kan vinden door altijd een droom voor ogen te hebben. “Er zijn zeker wel mensen die ik overtuigd heb van het idee om rust te creëren voor zichzelf. Het is voor iedereen natuurlijk een heel onrustige tijd, maar zelf hou ik hiervan. Het geeft mij namelijk de mogelijkheid om rust te creëren bij anderen.”

Hoe creëer je nou rust voor jezelf? Burgemeester Westmaas maakt dan vaak het beeld van een slechte situatie voor zichzelf veel groter; “dan zal je zien dat het probleem dat je hebt steeds kleiner wordt. Stel je maar eens voor dat je een berg gaat beklimmen. Als je halverwege dan omhoog kijkt, zie je dat het nog een heel eind is. Dit kan je zien als een soort belemmering. Eigenlijk moet je dan even zes stappen terug doen en dan nog eens kijken naar die top. Dan zie je de weg een stuk minder steil. De situatie anders bekijken door het beeld groter te maken, helpt je
enorm om je te realiseren dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Ook die top! Je moet je niet te laten afleiden door al die bochtjes en steiltes. Als je wat meer afstand neemt van het probleem wordt het vaak wat simpeler.”

Dagelijks leven
We vroegen de burgemeester welk effect zijn overtuiging heeft op zijn dagelijkse leven. Hij vertelt ons dat hij door zijn geloof, dat je kunt worden wat je wilt, is waar hij nu is en dat hij heeft weten te bereiken wat hij heeft bereikt. Hij wilde al sinds hij jong was burgemeester worden en dat is hij ook geworden. Hij heeft het als een droom voor ogen gehouden en uiteindelijk kwam het op zijn pad. “Wat ik nu aan jullie vertel, vertel ik aan veel mensen. Word niet nerveus wanneer dingen niet lukken, het maakt niet uit. Als je maar in je gedachten houdt, dat je je best doet en inspanningen levert om iets te bereiken wat je graag zou willen.”

Blijven dromen
De grootste droom van de burgemeester is uiteindelijk waarheid geworden, het burgemeesterschap. Maar heeft onze burgemeester dan nu nog wel dromen….? “Natuurlijk! Ik heb altijd dromen. Ik zou nog wel een keer minister willen worden. Ik ben officieel al wel met pensioen, maar je moet altijd een droom hebben.”

Na een goed gesprek en een mooi verhaal van de burgemeester lopen we de hal in om onze ontmoeting vast te leggen. Zijn inspirerende verhaal en zijn gedrevenheid geeft stof tot nadenken. Wat is onze droom eigenlijk? Zoals burgemeester Westmaas aangeeft: je kunt alles worden wat je wilt, als je er maar in gelooft.

Wat is jouw grootste droom?