Terug

IK GELOOF …

Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?
Tweedejaars studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker van ROC Friese Poort in Drachten gingen op pad en interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees hieronder iedere week een nieuwe bijdrage.

“Ik geloof dat mensen moeten kunnen zijn wie ze zijn”

Door Senna Groothof en Sander Dolstra.

Ilja, een meisje van 16 jaar, maar geboren als jongetje. Ze is transgender, dat betekent dat haar genderidentiteit niet overeenkomt met haar biologische geslacht. ‘Toen ik drie was wist ik al zeker dat ik een meisje was, dat is heel zeldzaam.’

Wat is transgender?

Soms hebben mensen het idee dat iets niet helemaal klopt. Ze zijn als jongen geboren, maar hebben het idee dat ze een meisje zijn, of andersom. Dit heet transgender of genderdysfoor.

Ilja had hetzelfde en ze vertelt over hoe ze erachter kwam dat ze transgender is. ‘Eerst dachten mijn ouders dat het een fase was, veel meisjes dragen vaak ook jongenskleren als ze jong zijn en andersom. Toch ben ik een paar jaar later naar een therapeut gegaan, die kwam als eerste met het woord trans.’

Acceptatie

‘Toen ik jonger was dacht ik dat wat ik voelde normaal was, dat iedereen dat had.’ Ilja’s familie wist al vroeg dat ze een meisje is, vanaf haar derde heeft ze dit luid en duidelijk laten weten. ‘Daardoor ben ik eigenlijk ook niet uit de kast gekomen. Iedereen wist al dat ik een meisje was, doordat ik dat zo vaak zei.’

Niet iedereen heeft dat geluk

‘Mijn familie en vrienden accepteren mij en ik realiseerde mij later pas hoeveel geluk ik daarmee had. Niet iedereen heeft het zo makkelijk. Pas toen ik online horrorverhalen las over andere transgenders, kwam ik erachter hoe verschrikkelijk het is om niet geaccepteerd te worden.’

Een blik vooruit

‘Ik denk dat acceptatie beter zou kunnen gaan in de toekomst, dat meer winkels stoppen met de scheiding tussen genders. Het zou ook kunnen dat het slechter gaat met de acceptatie in de wereld, maar daar denk ik liever niet over na.’ Ilja kijkt ook positief richting haar eigen toekomst. Ze hoopt model te worden en later over catwalks te kunnen lopen. ‘Ik denk dat het met mij wel goed komt, daar maak ik me niet heel veel zorgen om.’

Normaal maken

‘Ik geloof dat mensen zich minder zorgen moeten maken om wat mannelijk en vrouwelijk is. Het is zo in mensen geslagen wat wel en niet mag voor een gender. Mensen moeten gewoon kunnen dragen wat ze willen zonder uitgescholden te worden. Als je zoon in een jurkje wil lopen, betekent het niet meteen dat hij trans of homo is. Het kan ook zo zijn dat hij van jurken houdt.’ Ilja hoopt dat ook dit later zal veranderen. Als een stap in de goede richting merkt ze op hoe prettig het is, dat mensen hun voornaamwoorden op hun sociale platforms zetten. ‘Omdat veel mensen die niet trans zijn dit ook doen wordt het langzaam genormaliseerd. Het is nu helemaal niet zo raar meer om zij/haar, hen/ hun of hij/hem ergens te zien staan.’

Weten mensen wat het transgender zijn inhoudt?

‘Ik weet niet of mensen daar een goed idee van hebben, het gebeurt vaak dat ik aan anderen moet uitleggen wat trans is. Als ik in een goede bui ben wil ik het wel uitleggen, maar soms zeg ik gewoon tegen ze dat ze het maar moeten googelen.’

Advies van Ilja

Op de vraag of Ilja ook een advies heeft voor mensen die nu misschien door hetzelfde heen gaan, reageerde ze enthousiast: ‘Wees optimistisch, er gaan veel nare dingen gebeuren die niet fijn zijn. Voor de ene meer dan voor de ander, naarmate je ouder wordt, wordt alles langzaam beter. Zet door en je komt er wel.’

Wat vind jij van het verhaal van Ilja?

Welke stappen kan de wereld nemen om meer genderneutraal te worden?

Wat vind jij /vinden jullie van de volgende standpunten:

Transgender zijn is een keuze.

Dat je transgender bent, weet je toch niet als kind.