Terug

IK GELOOF …

Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?
Tweedejaars studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker van ROC Friese Poort in Drachten gingen op pad en interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees hieronder iedere week een nieuwe bijdrage.

“Ik geloof dat onvoorwaardelijke liefde vrede kan brengen”

Door Diana Al Mouhamad en Ramina Kneefel

Liefde….. Wat is liefde? Wat hebben wij aan liefde?

Vragen die we gesteld hebben aan Eize van der Sluis. Hij is een predikant geweest en heeft mensen in het huwelijk bevestigd. Hij heeft dus veel ervaring met de liefde. Eize is inmiddels met pensioen, maar een predikant is hij nog altijd. Hij heeft liefde voor God, maar ook voor zijn vrouw. Hij gelooft dat onvoorwaardelijke liefde vrede kan brengen.

De sterkste liefde die er is, is de liefde van ouders voor hun kinderen. ‘’Het toppunt van onbaatzuchtige liefde vind ik vaak toch wel de liefde van ouders naar hun kinderen’’, geeft Eize aan. Wat een kind ook doet, een ouder blijft altijd van zijn of haar kind houden, die liefde is onvoorwaardelijk. Ouders hoeven niks terug voor alles wat ze voor hun kinderen doen. Natuurlijk willen ze graag dat kinderen helpen in het huishouden en hun best doen op school, maar zelfs als ze dat niet doen blijven ze van hun kinderen houden.

Er bestaat natuurlijk ook verliefdheid, maar wanneer is er sprake van ware liefde? Als Eize mensen in het huwelijk bevestigd, dan merkt hij in één oogopslag of aan het geven van een hand of het goed zit. Hij kan het moeilijk onder woorden brengen, maar het is het gevoel. Als hij aan mensen vraagt “Waarom houden jullie nou van elkaar”? Dan is het eerst altijd een tijdje stil, zegt hij. Dit komt omdat het een gevoelskwestie is.

De liefde voor God zou op de eerste plaats moeten staan, maar dit is niet gemakkelijk. In het dagelijks leven zijn er veel zaken die je kunnen afleiden. Doordat er tegenwoordig meer vrijheid is binnen het geloof, komt het geloof sneller op de tweede plaats. “Er hoeft minder” zegt Eize en daardoor vergt het meer zelfdiscipline om de relatie met God te behouden. “Niemand is gelijk, ook niet wat betreft het geloof” geeft Eize aan. In een relatie is het allereerst belangrijk om respect te hebben voor elkaar. Dit respect is niet vrijblijvend. Als twee partners een verschillend geloof hebben, dan zullen ze zich in elkaars geloof moeten verdiepen en hierover blijven communiceren. Je kunt er ook voor kiezen om het niet met elkaar over het geloof te hebben, maar later kan dit mogelijk voor problemen zorgen bij bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen. Door wederzijds respect en interesse in elkaars geloof is het mogelijk om deels te veranderen.

Eize gelooft dat praten het allerbelangrijkste in elke relatie, zowel in het klein als in het groot. Hij noemt hierbij ook voorbeelden van politieke conflicten, zoals in Syrië en Nagorno-Karabach. “Als er niet gepraat wordt, dan vallen er doden”, zegt Eize. In Nagorno-Karabach (Armenië) bijvoorbeeld probeert men tot een wapenstilstand te komen, dat lukt niet. Dit komt doordat er geen sprake is van onvoorwaardelijke liefde. Beide landen (Armenië en Azerbeidzjan) willen wel vrede maar op hun eigen voorwaarden. In Syrië waar niet meer gepraat wordt, geen vredesonderhandelingen meer zijn en waar de grootmachten vrij spel hebben. “Dus vrede is alleen te bereiken door te praten op een onvoorwaardelijke manier” geeft Eize hierbij aan. Dit is erg moeilijk en gebeurt weinig in de politiek.

In de geschiedenis zijn een aantal mensen bekend geworden door op een onvoorwaardelijke manier politiek te bedrijven. Dit zijn Martin Luther King, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi en de Dalai Lama.

De liefde is een ingewikkeld iets, maar zolang we daarover blijven praten en veel liefde voor de medemens hebben, komt alles goed. Eize gelooft dat je het nooit met iedereen zal kunnen vinden en je zult ook nooit van iedereen kunnen houden, maar wederzijds respect voor iedereen is het belangrijkste in de zoektocht naar liefde.

Wat is volgens jou ‘onvoorwaardelijke liefde’?

Hoe groot is jouw liefde voor God?

Welke herinnering aan de liefde koester jij het meest?

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat liefde blijft stromen?